W sezonie na talerzach wielu z nas lądują kurkowe pyszności, począwszy od jajecznicy i tarcie, kończąc na kurkowej zupie. Ja dzisiaj mam dla Was bardzo prosty i szybki w wykonaniu sos kurkowo śmietanowy.
Spróbujcie :)
Składniki:
0,5 kg kurek
100 ml śmietanki (najlepiej słodkiej 30%)
średnia cebula
ząbek czosnku
łyżeczka soku z cytryny
świeżo mielony pieprz
sól do smaku
świeża bazylia i natka pietruszki
2 łyżki masła
1/2 kostki serka topionego śmietankowego (ok 50g)
Przygotowanie
Kurki oczyścić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać w piórka. W rondelku rozpuścić masło i zeszklić na nim cebule i masło. Do warzyw dodać oczyszczone kurki i dusić je razem około 5 minut. Dolać do garnuszka śmietankę oraz wrzucić serek. Zagotować od czasu do czasu mieszając (sos zgęstnieje). Doprawić sokiem z cytryny, sola oraz pieprzem.
Bazylię i pietruszkę drobno posiekać i połączyć z sosem.
Smacznego :)
Nie jadłam kurek wieki całe.
OdpowiedzUsuńPyszne zdjęcia...
:)
z serkiem jeszcze nie robiłam,musi być pyszny sosik :)
OdpowiedzUsuń