Zawsze przed spotkaniem np ze znajomymi, które organizuję u siebie zastanawiam się co zrobić do zjedzenia, aby smakowało. Aby smakowało, było podzielne i nie było sałatką ;)
Chlebek ziołowy to pomysł, który pasuje i na imprezę i do sałatki i nawet do poskubania przy oglądaniu filmu.
Spróbujcie :)
Składniki (masło ziołowe):
50 g miękkiego masła
łyżeczka ziół prowansalskich
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki sera mozzarella w wiórkach
Składniki (na ciasto drożdżowe):
20g świeżych drożdży
3 szklanki mąki (plus do podsypania)
1 jajko w temperaturze pokojowej
3 duże łyżki masła
szklanka mleka
po łyżeczce cukru i soli
Przygotowanie:
Przygotowanie chlebka rozpoczynamy od zrobienia rozczynu drożdżowego. Do kubeczka wkładamy drożdże. Zasypujemy je cukrem, zalewamy dwiema łyżeczkami ciepłego mleka oraz łyżką mąki. Mieszamy do rozdrobnienia grudek. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozpuścić masło w małym garnuszku.
Do miski wyspać mąkę, cukier oraz sól. Wymieszać. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki i wyrobić. Dodać jajko, mleko i na końcu masło. Można wyrabiać ręcznie (około 10-15 minut) lub mikserem. Ciasto powinno być elastyczne (tak, aby odrywało się od dłoni) i bez grudek.
Podsypać miskę mąką, uformować kule i pozostawić ciasto pod przykryciem do podwojenia objętości (około 40 minut).
W czasie kiedy ciasto rośnie wkładamy do miseczki 3 łyżki masła, do którego wyciskamy przez praskę czosnek i wsypujemy zioła. Dokładanie je mieszamy.
Keksówkę o wymiarach 28x8cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na długi kwadrat, z którego wycinamy wzdłuż pasu ( a z nich wycinamy równe kwadraty wielkości boku keksówki).
Kwadraty smarujemy masełkiem i posypujemy mozzarellą.
Keksówkę stawiamy pionowo i wkładamy po kolei kwadraty z ciasta, tak aby farsz był u góry.
Tak przygotowany chlebek wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 do 30 minut. Smakuje na ciepło i na zimno :)
Smacznego :)
szkoda, że brak fotek w środku przygotowań
OdpowiedzUsuńObiecuje poprawę :)
Usuń