Żadne gotowe sklepowe napoje nie smakują jak te przygotowane w domu do pysznego domowego obiadu.
W ramach jesieni mamy złote jabłka, które w połączeniu z owocami cytrusowymi dają przyjemne słodko-kwaskowate orzeźwienie :)
Składniki:
5 dużych jabłek (mogą być kwaśne)
pomarańcza
cytryna
3-4 łyżki brązowego cukru (lub do smaku)
ok 3 litrów wody
Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skórki. Cytrynę i pomarańczę sparzamy.
Jabłka kroimy w ósemki, usuwając gniazda nasienne i wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około 10 minut. Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy pokrojone w plastry cytrynę i pomarańczę i pozostawiamy do przestudzenia. Ewentualnie doprawiamy cukrem do smaku.
Smacznego :)
Składniki:
5 dużych jabłek (mogą być kwaśne)
pomarańcza
cytryna
3-4 łyżki brązowego cukru (lub do smaku)
ok 3 litrów wody
Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skórki. Cytrynę i pomarańczę sparzamy.
Jabłka kroimy w ósemki, usuwając gniazda nasienne i wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około 10 minut. Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy pokrojone w plastry cytrynę i pomarańczę i pozostawiamy do przestudzenia. Ewentualnie doprawiamy cukrem do smaku.
Smacznego :)
Domowe kompoty najlepsze :)
OdpowiedzUsuń