Rogaliki
drożdżowe tak jak pierniki kojarzę z miesiącem grudniem,
przygotowaniami świątecznymi lub późną jesienią i gorącym grzańcem w
kubeczku, pachnącym pomarańczą i goździkami.
Te
rogaliki mimo drożdży nie są miękkie jak puch, ponieważ schłodzenie
ciasta dodaje im delikatnej kruchości, która idealnie komponuje się z
marmoladą jak i nutellą (robię je w dwóch wersjach).
Spróbujcie :)
Składniki:
30g świeżych drożdży
25dag mąki + 1 łyżka
10dag masła w temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
3 łyżki ciepłego mleka
16 g cukru waniliowego
marmolada lub nutella
1/2 szklanki cukru pudru
sok z 1/2 pomarańczy
Przygotowanie:
Świeże
drożdże posypuję łyżeczką cukru pudru i pozostawiam na minutę do
zmiękczenia. Podgrzewam delikatnie mleko i razem z łyżką mąki łączę z
drożdżami. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. Masło, mąkę, cukier
puder, cukier waniliowy oraz jajko wkładamy do miski. Rozczyn drożdżowy
wlewamy do pozostałych składników i wyrabiamy dłońmi przez 10-15 minut,
aż ciasto odstaje bez problemu od dłoni.
Ciasto wkłady na godzinę do lodówki, uprzednio dzieląc je na 3 równe części.
Po
wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na średnice 30cm i dzielimy na 8
równych części. Po środku najszerszej części wykładamy łyżeczkę
marmolady lub nutelli i zwijamy rogalik.
Ciastka wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (bez termoobiegu) na około 13 minut (do zarumienienia ciasta).
W
czasie pieczenia rogalików wsypujemy 1/2 szklanki cukru pudru i
wyciskamy 1/2 soku z pomarańczy. Mieszamy, aż powstanie lukier.
Kiedy rogale delikatnie przestygną smarujemy je lukrem.
Smacznego :)
ojj :) Na pewno są smaczne !
OdpowiedzUsuńZ nutellą to by były rogaliki na wypasie :)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam rogaliki w konfiturą różaną, lecz moje nie umywają się do Twoich. Wpadłabym do Ciebie na herbatkę i rogalika 😊
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie :)
UsuńŚliczne rogaliczki - zwłaszcza ta wersja z marmoladą mnie kusi! :) Aż poczułam ich zapach! :)
OdpowiedzUsuń