wtorek, 8 listopada 2016

Jaglane placki z kurczakiem






Z mięsa, które pozostaje po ugotowaniu rosołu można wyczarować wiele przepisów. Skłaniając się ku wtorkowej dacie postanowiłam, połączyć kaszę jaglaną kurczakiem, który pozostał z zupy.
Z racji tego, że placki uwielbiam w każdej postaci, a na blogu już dawno nie witały, zapraszam Was dzisiaj Kochani na placuszkowy Jaglany Wtorek :)








Składniki:

100g kaszy jaglanej
2 udka z kurczaka
cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżeczka suszonej bazylii
papryka ostra i słodka do smaku
sól, pieprz
2 łyżki mąki
jajko
łyżeczka jogurtu naturalnego 

Do podania 

jogurt naturalny
koperek
pieprz








Przygotowanie:

Kaszę jaglana gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę i kurczaka obieramy ze skórek i razem z przestudzona kaszą jaglaną miksujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami oraz posiekana natka pietruszki i mieszamy razem z jogurtem, mąką i jajkiem.
Powoli wykładamy porcjami na rozgrzanej patelni (niedużo tłuszczu) i smażymy do zarumienienia na wolnym ogniu z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku.

Podajemy z doprawionym pieprzem i koperkiem jogurtem naturalnym.

Smacznego:) 




 

2 komentarze:

  1. JUŻ MI SIĘ PODOBA I NA PEWNO WYKORZYSTAM TEN POMYSŁ
    POZDRAWIAM :)

    OdpowiedzUsuń