Z mięsa, które pozostaje po ugotowaniu rosołu można wyczarować wiele przepisów. Skłaniając się ku wtorkowej dacie postanowiłam, połączyć kaszę jaglaną kurczakiem, który pozostał z zupy.
Z racji tego, że placki uwielbiam w każdej postaci, a na blogu już dawno nie witały, zapraszam Was dzisiaj Kochani na placuszkowy Jaglany Wtorek :)
Składniki:
100g kaszy jaglanej
2 udka z kurczaka
cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżeczka suszonej bazylii
papryka ostra i słodka do smaku
sól, pieprz
2 łyżki mąki
jajko
łyżeczka jogurtu naturalnego
Do podania
jogurt naturalny
koperek
pieprz
Przygotowanie:
Kaszę jaglana gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę i kurczaka obieramy ze skórek i razem z przestudzona kaszą jaglaną miksujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami oraz posiekana natka pietruszki i mieszamy razem z jogurtem, mąką i jajkiem.
Powoli wykładamy porcjami na rozgrzanej patelni (niedużo tłuszczu) i smażymy do zarumienienia na wolnym ogniu z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Podajemy z doprawionym pieprzem i koperkiem jogurtem naturalnym.
Smacznego:)
Rewelacyjny pomysł na placki :)
OdpowiedzUsuńJUŻ MI SIĘ PODOBA I NA PEWNO WYKORZYSTAM TEN POMYSŁ
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM :)