Bigos przygotowywany w warunkach domowych smakuje zawsze najlepiej. Długo gotowany, z ulubionymi dodatkami, aromatyczny i w moim przypadku niekoniecznie tłusty (tak właśnie lubię). Dodatek suszonych grzybów sprawia, że okres grudniowy zbliża się do mnie wielkimi krokami.
Spróbujcie :)
Składniki:
główka kapusty
30dag kiszonej kapusty
1kg chudego schabu bez kości (lub na kościach)
słoiczek suszonych pomidorów
żurawina (ilość według uznania)
ok 8 suszonych grzybków
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
ziele angielskie
100ml czerwonego wytrawnego wina
gałązka lubczyku
2 marchewki
3 łyżki suszonego majeranku
sól/pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalewamy gorąca wodą, przykrywamy i zostawiamy na noc do zmięknięcia.
Kapustę drobno siekamy. Mięso myjemy i wykładamy do dużego garnka, przykrywając je kapustą i zalewając wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk. Gotujemy około godziny na niewielkim ogniu. Po tym czasie ścieramy marchewkę i dołączamy ją do kapusty. Cebulę drobno kroimy i na patelni ją szklimy.
Suszone pomidory i grzyby kroimy i dodajemy do kapusty razem z czerwonym winem i żurawiną oraz cebulką Całość od czasu do czasu mieszamy..
Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 1,5 -2 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie i samo będzie się dzielić. Doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem, pietruszką.
Uwaga! Najlepiej smakuje następnego dnia :)
Smacznego :)
Uwielbiam :-) prawdziwe jesienne danie :-)
OdpowiedzUsuń