W tym tygodniu kaszę jaglaną wykorzystamy nie jako dodatek do obiadowego dania, ale jako jego główną część. Kasza posłuży nam jako baza do stworzenia pysznych kotlecików jaglanych z pełną paletą dodatków smakowych i aromatycznych.
Serdecznie zapraszam na Jaglany Wtorek w tę pięknie dżdżystą środę ;)
Składniki:
saszetka ugotowanej kaszy jaglanej
średnia pierś z kurczaka
1 marchewka
20dag żółtego sera
1 cebula
15dag suszonych pomidorów
3 ugotowane na twardo jajka
1 jajko surowe
łyżka jogurtu naturalnego
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
łyżka mąki
łyżeczka curry
łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowanie:
Aby przygotować kotleciki siekane musimy wykonać kilka prostych kroków.
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Warzywa obieramy, kurczaka myjemy, a 3 jajka gotujemy na twardo. Marchewkę i ser trzemy na tarce o grubych oczkach, a kurczaka, cebulę, jajka oraz odsączone suszone pomidory drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce razem z przestudzoną kaszą jaglaną. Przyprawami doprawiamy całość i łączymy z surowym jajkiem, mąką oraz jogurtem naturalnym.
Formujemy z powstałej masy kotleciki i smażymy na niedużym ogniu lub wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut, tak aby mięso miało okazję się upiec.
Podajemy z sosem oraz ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Super przepis na kotleciki :)
OdpowiedzUsuń