Sernik z orzechowymi Michałkami to zdecydowanie porcja dla tych, którzy lubią połączenie sera i czekolady z wyczuwalną nutką orzechów.
Ciasto zaliczam do tych, które pasują na niedzielne spotkanie z rodziną i przyjaciółmi.
Spróbujcie :)
Składniki:
1 kg sera w wiaderku
1 1/3 szklanki cukru
5 jajek (w temperaturze pokojowej)
skórka otarta z połowy cytryny
14 orzechowych michałków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka kaszy manny
Szczypta soli
1 1/3 szklanki cukru
5 jajek (w temperaturze pokojowej)
skórka otarta z połowy cytryny
14 orzechowych michałków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka kaszy manny
Szczypta soli
80g masła
200g herbatników
2 łyżki miodu
2 łyżki masła orzechowego
200g herbatników
2 łyżki miodu
2 łyżki masła orzechowego
tabliczka gorzkiej czekolady
skórka otarta z połowy pomarańczy
8 orzechowych michałków
skórka otarta z połowy pomarańczy
8 orzechowych michałków
Przygotowanie:
Herbatniki drobno kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem, miodem i
masłem orzechowym. Wykładamy spód formy i uklepujemy.
Żółtka oddzielamy
od białek.Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę, do której po łyżce
dodajemy ser. Masło rozpuszczamy na ogniu i przestudzone razem z mąką i
kaszą manną dodajemy do masy serowej. Odstawiamy.
W tym czasie ubijamy
białka z drobiną soli na sztywną pianę. Łyżką drewnianą łączymy białka z
żółtkami. Cukierki drobno siekamy (minimum 10-12 kawałków z jednego
cukierka) i dodajemy do sera. Masę wlewamy do natłuszczonej i wyłożonej
papierem formy o średnicy 24 cm. Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni
piekarnia (bez termoobiegu) na 60-65 minut.Studzimy sernik przy
uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Czekoladę z odrobiną masła i skórką
pomarańczową rozpuszczamy i smarujemy górę przestudzonego sernika.
Pozostałymi posiekanymi cukierkami dekorujemy rozsmarowaną czekoladę.
Smacznego :)
Kocham takie desery! https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńNa bogato! Wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńTo są ulubione michałki mojej rodzinki ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny sernik!
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ale pięknie Ci się upiekł . Mi nigdy takie nie wychodzą :D
OdpowiedzUsuń