niedziela, 23 października 2016

Sernik z orzechowymi Michałkami


 


Sernik z orzechowymi Michałkami to zdecydowanie porcja dla tych, którzy lubią połączenie sera i czekolady z wyczuwalną nutką orzechów.
Ciasto zaliczam do tych, które pasują na niedzielne spotkanie z rodziną i przyjaciółmi.
Spróbujcie :)



 






Składniki:


1 kg sera w wiaderku
1 1/3 szklanki cukru
5 jajek (w temperaturze pokojowej)
skórka otarta z połowy cytryny
14 orzechowych michałków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka kaszy manny
Szczypta soli

80g masła
200g herbatników
2 łyżki miodu
2 łyżki masła orzechowego

tabliczka gorzkiej czekolady
skórka otarta z połowy pomarańczy
8 orzechowych michałków




 
 







Przygotowanie:

Herbatniki drobno kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem, miodem i masłem orzechowym. Wykładamy spód formy i uklepujemy. 

Żółtka oddzielamy od białek.Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę, do której po łyżce dodajemy ser. Masło rozpuszczamy na ogniu i przestudzone razem z mąką i kaszą manną dodajemy do masy serowej. Odstawiamy. 

W tym czasie ubijamy białka z drobiną soli na sztywną pianę. Łyżką drewnianą łączymy białka z żółtkami. Cukierki drobno siekamy (minimum 10-12 kawałków z jednego cukierka) i dodajemy do sera. Masę wlewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy o średnicy 24 cm. Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnia (bez termoobiegu) na 60-65 minut.Studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Czekoladę z odrobiną masła i skórką pomarańczową rozpuszczamy i smarujemy górę przestudzonego sernika. Pozostałymi posiekanymi cukierkami dekorujemy rozsmarowaną czekoladę.

Smacznego :)




 



4 komentarze:

  1. Kocham takie desery! https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. To są ulubione michałki mojej rodzinki ;)
    Świetny sernik!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie Ci się upiekł  . Mi nigdy takie nie wychodzą :D

    OdpowiedzUsuń