Marchewka dobra na wszystko, a szczególnie dobra jest na słodko w cieście.
Lubicie? Bo ja jestem wielka fanka ciasta marchewkowego. Z orzeszkami, przełożona kremem i polana kwaskowatym lukrem jest pysznym deserem do niedzielnej kawy.
Spróbujcie :)
Składniki:
2/3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki zmielonych goździków
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Szczypta soli
150 ml oleju rzepakowego
3 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów ziemnych
6 startych na średnich oczkach marchewek
½ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki zmielonych goździków
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Szczypta soli
150 ml oleju rzepakowego
3 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów ziemnych
6 startych na średnich oczkach marchewek
½ soku z cytryny
½ szklanki cukru pudru
500g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą
soli. Dolewamy olej i miksujemy. Suche składniki mieszamy w oddzielnej
misce i razem przesypujemy do mokrych składników.
Miksujemy około 3 minut.
Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Orzechy rozgniatamy i razem z marchewką wsypujemy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy o średnicy ok. 23 cm. Pieczemy bez termo obiegu przez ok. 50 minut w 180 stopniach.
Kiedy ciasto przestygnie serek mascarpone ubijamy około minutę z cukrem pudrem (jedynie do połączenia się składników. Przekrajamy ciasto jak tort i przekładamy serkiem.
W kubku mieszamy łyżeczką sok z cytryny oraz cukier puder. Tak powstałym lukrem polewamy ciasto.
Miksujemy około 3 minut.
Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Orzechy rozgniatamy i razem z marchewką wsypujemy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy o średnicy ok. 23 cm. Pieczemy bez termo obiegu przez ok. 50 minut w 180 stopniach.
Kiedy ciasto przestygnie serek mascarpone ubijamy około minutę z cukrem pudrem (jedynie do połączenia się składników. Przekrajamy ciasto jak tort i przekładamy serkiem.
W kubku mieszamy łyżeczką sok z cytryny oraz cukier puder. Tak powstałym lukrem polewamy ciasto.
Smacznego :)
Uwielbiam ciasto marchewkowe, a Twoje wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń