Cykl Jaglanych wtorków stał sie tradycją, więc w ramach tego pięknego jesiennego dnia chciałam przełamać Światowy Dzień Makaronu i pozostać przy tak dobrze nam znanej kaszy jaglanej.
Po raz kolejny chciałam podkreślić, że z kaszy można wyczarować wszystko - na słodko, na słono, na obiad, kolację, śniadanie... Dzisiaj prezentuje Wam danie lunchowe lub lekki obiad, który można zabrać ze sobą do pracy.
Spróbujcie :)
Składniki (2 porcje):
ugotowane udko z kurczaka
50g kaszy jaglanej
duża gruszka
2 łyżeczki parmezanu
2 garści mixu ulubionych sałat
4 łyżki jogurtu naturalnego
natka koperku
sól, pieprz
grzanki czosnkowe do podania
Przygotowanie:
Sałatkę tą robię, najczęściej wtedy kiedy gotuję rosół. Robię tak ze względu na mięso, które po ugotowaniu w rosole nabiera swojego specyficznego smaku i aromatu i jest zdecydowanie zdrowsze, niż smażone.
Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu. Studzę i wykładam na wcześniej przygotowaną i umyta sałatę razem z kurczakiem. Gruszkę przekrajam na pół i kroję w cienkie plastry. Owoc dokładam do sałatki i posypuję parmezanem oraz polewam jogurtem razem z posiekanym koperkiem. Doprawiam do smaku.
Bardzo lubię podane z grzankami z odrobiną czosnku.
Smacznego :)
ależ smakowita ta sałatka;)
OdpowiedzUsuńAle pyszna sałatka! Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń