czwartek, 22 września 2016

Pieczony łosoś z buraczano-ziemniaczanym puree i warzywami gotowanymi na parze





Łosoś to moja ulubiona ryba. Jadłabym go pod każdą postacią ;)
Grunt to dobrać do niej ulubione smakowe dodatki i możemy przygotować smaczny obiad :)
A Wy lubicie ryby? :) 







Składniki:


duży filet z łososia  
masło
sól morska/świeżo zmielony pieprz
cytryna

mini karotki
1/2 brokuła
1/2 kalafiora

4 duże ziemniaki
średni burak
sól



 


Przygotowanie:


Ziemniaki i buraka obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Brokuły i kalafiora dzielimy na różyczki i razem z oskrobanymi marchewkami gotujemy na parze (możemy nałożyć nakładkę na garnek z gotującymi się ziemniakami i przykryć pokrywką, jeżeli nie mamy garnka do gotowania na parze).
Łososia dzielimy na porcje, solimy i pieprzymy. Układamy rybę  na folii, kładziemy na nią odrobinę masła i po 2 plastry cytryny. Zawijamy folię szczelnie i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 18-20 minut.

Ziemniaki i buraka rozgniatamy dokładnie tłuczkiem (lub widelcem) razem z 1/2 łyżeczki masła., aż powstanie konsystencja puree.

Podajemy na ciepło posypane koperkiem.
    
Smacznego :)  



 

1 komentarz:

  1. Ja bardzo lubię filety rybne, które mają mało ości   Twój obiad bardzo by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń