wtorek, 19 maja 2015

Wątróbka z cebulką



Sekretem dobrej wątróbki są:
1. jej świeżość
2. sól, która sprawia, że mięso staje się twarde (wątróbkę solimy tuż przed podaniem)
3. mleko, aby pozbyć się smaku goryczy, a jednocześnie nadać miękkości moczymy wątróbkę w mleku
4. smażymy ja najlepiej na ,maśle pod przykryciem.

Spróbujcie :)




Składniki:

0,5kg wątróbki drobiowej
2 duże cebule
mleko
sól, pieprz


 



Przygotowanie:

Watróbkę myjemy, osuszamy i  kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy na ok 15 minut mlekiem.
W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, ale nie solimy.
Na rozgrzana patelnię z masłem wykładamy wątróbkę i przykrywamy ją pokrywką co jakiś czas przewracając na druga stronę. PO ok 5 minutach dodajemy cebule i nadal dusimy.
Tuz przed podaniem posypujemy ją sola i świeżo zmielonym pieprzem.

Podajemy z ziemniaczkami i surówką ( u mnie przepis na surówkę znajdziecie ---> TUTAJ )

Smacznego :)




1 komentarz: