Sekretem dobrej wątróbki są:
1. jej świeżość
2. sól, która sprawia, że mięso staje się twarde (wątróbkę solimy tuż przed podaniem)
3. mleko, aby pozbyć się smaku goryczy, a jednocześnie nadać miękkości moczymy wątróbkę w mleku
4. smażymy ja najlepiej na ,maśle pod przykryciem.
Spróbujcie :)
Składniki:
0,5kg wątróbki drobiowej
2 duże cebule
mleko
sól, pieprz
Przygotowanie:
Watróbkę myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy na ok 15 minut mlekiem.
W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, ale nie solimy.
Na rozgrzana patelnię z masłem wykładamy wątróbkę i przykrywamy ją pokrywką co jakiś czas przewracając na druga stronę. PO ok 5 minutach dodajemy cebule i nadal dusimy.
Tuz przed podaniem posypujemy ją sola i świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy z ziemniaczkami i surówką ( u mnie przepis na surówkę znajdziecie ---> TUTAJ )
Smacznego :)
Jakoś nie przepadam za wątróbką :/
OdpowiedzUsuń