Kasza gryczana.
Jako dziecko nie przepadałam za nią, ale jest dla mnie idealnym dodatkiem do gulaszu po dziś dzień.
Z biegiem czasu moje nastawienie do jej smaku się zmieniło.
Oprócz tego, że jest zdrowa może być fajnym dodatkiem do gulaszu, zupy, placków, czy tez podawana z warzywami.
Składniki:
0,5 kg cienkiej surowej białej kiełbasy
20dag kaszy gryczanej
pół puszki kukurydzy
marchewka
0,5 brokuła
0,5 papryki czerwonej
100ml przecieru pomidorowego
sól, pieprz
papryka ostra i słodka
2 łyzki oliwy
oregano, bazylia
Przygotowanie:
Do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy do niej paprykę słodką i ostrą. Obtaczamy w oliwie kiełbaski i grillujemy przez ok 5 minut (użyłam formy do panini, aby z obu stron były dobrze zgrillowane).
Kaszę gotujemy w delikatnie osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Kukurydze odcedzamy. Papryke kroimy w kosteczkę. Brokuła dzielimy na różyczki, a marchew kroimy po obraniu w plastry i gotujemy w osolonej wodzie.
Warzywa wraz z kaszą wykładamy na patelnię z rozgrzana oliwą. Doprawiamy do smaku i zaprawiamy przecierem pomidorowym. Dusimy pod przykryciem ok 5 minut.
Podajemy z białą zgrillowana kiełbasą.
Ja chętnie się skuszę na taką kiełbaskę:)
OdpowiedzUsuńjej ale pyszności
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, już mi się podoba :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, już mi się podoba :-)
OdpowiedzUsuń