Zapach młodej kapusty to jeden z uroków maja, który pozostał mi z dzieciństwa.
Połączenie z koperkiem daje mi wrażenie świeżości jaką niesie ze sobą wiosna.
Warto wykorzystać ten okresie brać garściami z tego co niesie nam maj - botwinka, szparagi, kapusta, nawet mniszek lekarski.
Kolejny maj dopiero za rok ;)
Składniki:
główka młodej kapusty
2 marchewki
udko z kurczaka
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
pieprz, sól
duża garść świeżego koperku
woda
pietruszka
łyżka maki pszennej
Przygotowanie:
Udko kurczaka myjemy i gotujemy z niego wywar.
Kiedy kurczak będzie ugotowany, wyjmujemy go z wody i drobimy, usuwając skórę i kości.
Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka z bulionem (wody powinno być na wysokości 3/4 kapusty).
Marchewkę oczyszczamy i ścieramy na tarce do kapusty.
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, oraz pietruszkę. Gotujemy ok 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
Doprawiamy do smaku i posypujemy posiekanym koperkiem.
Zagęszczamy mąką rozrobiona z odrobina zimnej wody.
Gotujemy jeszcze ok 10 minut.
Pyszne z ziemniaczkami podanymi oddzielnie.
Smacznego :)
chociaż sama nigdy nie robię zawsze przekonam mamę, by dla mnie ugotowała, bo uważam że robi najlepszą :)
OdpowiedzUsuńBardzo wiosennie i apetycznie - też lubię zapach koperku! :)
OdpowiedzUsuńPyszności taką młodą kapustę lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuń