Kiedy przychodzą cieplejsze dni zawsze mam ochotę na coś "zielonego" do zjedzenia.
Wielkim plusem tego okresu są zdecydowanie nowalijki.
Warto zatem korzystać z tych pierwszych chwil, które przynosi nam wiosna i sięgać po warzywa i owoce , które są prosto z ogródka lub pojawiają się już w sprzedaży.
Składniki:
2 jajka
garść sałaty (rukola, rzymska, masłowa)
szczypiorek
2 rzodkiewki
pomidor
pół zielonego ogórka
dymka
2 łyżki jogurtu greckiego
grzanki czosnkowe
sól
pieprz czerwony
Przygotowanie:
Umytą sałatę wykładamy na talerz.
Pomidory, ogórek, rzodkiewkę oraz dymkę kroimy w plastry i wykładamy na sałacie.
Jajko gotujemy na półtwardo i kroimy na pół.
Szczypiorek drobno siekamy i delikatnie solimy.
Wszystkie składniki wykładamy na talerz. Posypujemy szczypiorkiem i grzankami czosnkowymi.
Łyżką nakładamy jogurt grecki posypujemy świeżo zmielonym pieprzem czerwonym.
Smacznego :)
Jak dla mnie idealna na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuń