niedziela, 12 października 2014

Jajka z wkładką w pomidorach



Dzisiaj propozycja śniadaniowa, zainspirowana przepisem zamieszczonym na Kwestii Smaku.
Z racji tego, że moi domownicy lubią dodatek mięsny, a ja uwielbiam w jajecznicy cebulkę, pomidory otrzymały towarzystwo, które fajnie komponuje się ze smakiem jajka :)

Zapraszam Was, więc na śniadanko :)


Składniki:

ok 100g polędwicy (lub innego chudego mięsa)
cebula
ząbek czosnku
3 jajka
2 pomidory
sól, pieprz
łyżka oregano, ostra papryka, odrobina chilli
2 łyżki masła
garść natki pietruszki
odrobina cukru


Przygotowanie: 

Sparzyć pomidory, aby łatwo odeszła z nich skórka. Usunąć szypułki i pokroić je w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić na nią czosnek pokrojony w cienkie plasterki. 
Wędlinę pokroić w cienkie paseczki, a cebule w piórka.
 Dodać je do czosnku i podsmażyć na małym ogniu.
Do wędliny dorzucić pomidory. Przyprawić je delikatnie cukrem, oraz pozostałymi przyprawami i pozostawić na patelni przez około 4 minuty.
Po upływie tego czasu na patelni uformować 3 wgłębienia, w które należy wbić jajka. Doprawić je delikatnie solą i świeżo zmielonym pieprzem, przykryć pokrywką i dusić  bez obracania przez około 3 minuty lub do ścięcia białek. 
Posypać pietruszką lub bazylią i podawać z wcześniej przygotowanymi grzankami (ja swoje grzanki przed przygotowaniem posmarowałam przeciśniętym przez praskę czosnkiem).

Pychota :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz