poniedziałek, 19 marca 2018

Cytrynowa babka na oleju






Ta cytrusowa babka klasycznie wpasowuje się w klimat Wielkanocy. Bardzo puszysta, aromatyczna i smaczna posmakuje każdemu kto jest fanem babek :)
Pyszna jest polana lukrem, posypana cukrem pudrem lub ozdobiona czarna lub białą czekoladą :)
Spróbujcie :)






Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki maki ziemniaczanej
4 duże jaja w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
skórka otarta z całej cytryny
sok z 1/2 cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju rzepakowego 




 
  

Przygotowanie:

Suche składniki - obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać do miski.
Jajka z cukrem ubić mikserem na bardzo puszystą masę. Pod koniec ubijania
dodać powoli olej, cały czas miksując. Skórkę od cytryny zetrzeć na najdrobniejszych oczkach,
dolać sok z cytryny i ponownie masę jajeczną wymieszać mikserem.

Suche składniki przesypać do miski z mokrymi składnikami i wymieszać drewnianą łyżką, aby ciasto zostało nadal napowietrzone.

 Masę przelać do natłuszczonej formy i wstawić na około 45 minut (lub do suchego patyczka) do rozgrzanego do 165 stopni.

Polać ulubiona polewą lub posypać cukrem pudrem. Ja polałam roztopiona tabliczką białej czekolady wymieszana z łyżeczka masła.

Smacznego :)




 

niedziela, 18 marca 2018

Ciasto czekoladowe z orzechami




Uwielbiam murzynki. Robię je na bazie mleka.Tym razem w kuchni powstało ciasto bez laktozy z dużą ilością posiekanych orzechów włoskich i ziemnych. Oblane gorzką czekoladą przypadnie do gustu także najmłodszym czekolado - lubisom :)






Składniki:

4 jajka
100ml wody przegotowanej chłodnej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200g masła
3 łyżki naturalnego kakao
350g mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
szklanka cukru (może być mniej- do smaku)
łyżeczka ekstraktu z wanilii

szklanka posiekanych orzechów
tabliczka czekolady + łyżeczka masła (na polewę)



 


Przygotowanie:

Masło rozpuszczam  i delikatnie studzę. Wlewam do niego wodę i miksuję całość z jajkami.
W oddzielnej misce przesiewam mąki, kakao i proszek do pieczenia z cukrem. Wszystkie sypkie składniki stopniowo dosypuję do mokrych cały czas mieszając. Kiedy wszystkie składniki będą dokładnie połączone dolewamy ekstrakt z wanilii  oraz posiekane orzechy. Mieszamy szpatułką i przekłądamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.

Pieczemy w 175 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto polewamy roztopioną z masłem czekoladą.

Smacznego :) 





 

środa, 14 marca 2018

Quesadilla z kurczakiem i suszonymi pomidorami




Quesedilla to jedna z najlepszych i najszybszych przekąsek jakie robiłam. Najfajniejsze w tym daniu jest to, że koncepcja tego co znajdzie się w środku zależy tylko i wyłącznie od nas samych :) Polecam z SOSEM CZOSNKOWYM :)
Lubicie qusedillę? :)






Składniki (na 2 quesedille):

4 okrągłe placki tortilli
3 łyżki masła
500g piersi z kurczaka
duża cebula
duża czerwona papryka
8 suszonych pomidorów
łyżka sosu barbecue lub koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
duży ząbek czosnku
po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano i ziół prowansalskich
30 dag sera mozzarelli ( w wiórkach)
sól+ pieprz






Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni z roztopioną łyżką masła podsmażamy pokrojone w w kostkę kurczaka, paprykę i cebulę. Posypujemy wszystkie składniki przyprawami, dodajemy sos i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. 

Na drugiej patelni lub oczyszczonej po wcześniejszym smażeniu rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy jedną tortillę. Wykładamy na nią 1/4 sera i 1/2 kurczaka. Całość posypujemy 1/4 sera i przykrywamy drugą tortillą.
Za pomocą talerza obracamy quesedillę na drugą stronę i podgrzewamy do zarumienienia i roztopienia sera. 

Przygotowany placek wykładamy na talerz i kroimy jak pizzę. Całość zabiegu powtarzamy przy drugiej quesadilli.

Podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego :)




 

piątek, 9 marca 2018

Kaszotto z kurczakiem i cukinią (z rosołu)





Już wielokrotnie wykorzystywaliśmy kurczaka, na bazie którego gotowaliśmy zupę.
Pierwszy raz jednak łączymy go z kaszą i cukinią. W bardzo szybkim czasie i w bardzo apetycznym wydaniu możemy przygotować obiad na kolejny dzień.
Smacznego :)






Składniki:

20dag kaszy jęczmiennej
kurczak z rosołu
średni cukinia
duża cebula
ok litra bulionu warzywnego
pieprz świeżo zmielony
1/2 łyżeczki suszonej bazylii 
łyżka masła






Przygotowanie:

Ugotowanego kurczaka z rosołu porcjujemy na niewielkie kawałki. Podsmażamy z pokrojoną w piórka cebulą na patelni z roztopionym masłem.
Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Wykładamy ją na patelnię razem z kaszą i zalewamy 1/2 bulionu. Przykrywką zakrywamy patelnię od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie podlewamy składniki pozostałym wywarem. Kiedy całość wyparujemy doprawiamy kaszotto świeżo zmielonym pieprzem oraz bazylią. 

Smacznego :)




środa, 7 marca 2018

Napój marchewkowo - cytrusowy z miąższem




W bardzo prosty sposób, możemy przygotować pyszny owocowo warzywny napój i to w domowych warunkach. Warto przygotować butelki (najlepiej szklane), aby przelać napój i móc go przechowywać do 3 dni w lodówce.






Składniki:

1 limonka
1 cytryna
4 duże miękkie pomarańcze
0,7kg marchwi
4 litry wody
brązowy cukier (wedle uznania)






Przygotowanie:

Marchew obieramy. Pomarańcze, cytrynę i limonkę sparzamy we wrzątku i szorujemy skórkę.
Marchewkę kroimy w grube plastry. Cytrusy drobno kroimy. Wszystkie warzywa i owoce umieszczamy w garnku i zalewamy litrem wody. Gotujemy je do miękkości.

Kiedy marchewka będzie ugotowana, miksujemy całość. Zalewamy je pozostałą wodą i dodajemy cukier do smaku. Zagotowujemy i ewentualnie odcedzamy na sitku miąższ (jeżeli nam przeszkadza).
Napój podajemy lekko wstrząśnięty.

Smacznego :)