Mamy dojrzałe banany i ogromną ochotę na "coś słodkiego", a nigdzie nie możemy znaleźć nawet kawałka czekolady... Przygotujmy zatem foremki na babeczki i działajmy :) Wystarczy kilka minut, łyżka i kilka składników, a wyczarujemy babeczkowe pyszności :)
Spróbujcie :)
Składniki ( 12 sztuk):
2 dojrzałe banany
1 jajko
1 łyżka masła orzechowego
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki posiekanych migdałów
Przygotowanie:
Banany rozgniatamy widelcem. Dolewamy do nich jajko, olej, mleko, masło orzechowe oraz cukier. Mieszamy.
W osobnej miseczce przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, które przesypujemy do mokrych składników i delikatnie mieszamy drewniana łyżką.
Siekamy migdały i łączymy je z pozostałymi składnikami.
Ciasto przelewamy do papilotek włożonych do foremki na babeczki (do wysokości 3/4 papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na około 35 minut (sprawdzić patyczkiem czy upieczone). Po przestudzeniu posypuje cukrem pudrem, ale Wy możecie polać je równie dobrze lukrem :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz