niedziela, 16 października 2016

Kokosowo - kakaowe kuleczki herbatnikowe


 




Robiła je moja Mama, robię i ja :) 
Szybki w wykonaniu deser, który idealnie pasuje do niedzielnej herbatki :)
Czasem można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa :)








Składniki:

2 łyżki kakao 
250 g margaryny schłodzonej
Wiórki kokosowe
1/3 szklanki cukru pudru 
2,5 opakowania maślanych herbatników (około 200g )

 








Przygotowanie :


Margarynę miksujemy z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ubijania dodajemy kakao. Herbatniki kruszymy na drobny proszek i wsypujemy do maślanej masy. Szybko łączymy wszystkie składniki i formujemy z niej drobne kuleczki. Obtaczamy je w wiórkach kokosowych i pozostawiamy w lodówce, aby nabrały spójnej konsystencji.


Smacznego





czwartek, 13 października 2016

Makaron z sosem śmietanowym z łososiem i cukinią





Jestem wielką fanką szybkich dań takie jak to. W ciągu 20 minut możemy być gotowi do tego, aby zasiąść przy stole z rodziną, czy przyjaciółmi.
Jeżeli nie lubicie wędzonego łososia, to sos również dobrze smakuje saute.

Spróbujcie :)








Składniki:


400ml śmietany 18%
1 serek topiony śmietankowy
1 cebula
1/2 cukinii
100g łososia wędzonego
łyżeczka siekanego koperku
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz 


makaron do podania









Przygotowanie:


Cebule obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Cukinie myjemy i kroimy w plastry przekrojone na pół. Podsmażamy warzywa na odrobinie oliwy. Delikatnie solimy. Wlewamy śmietanę i mieszamy. Dusimy ok 2 minut. Do całości dorzucamy serek, aby całość sosu zgęstniała, łososia, sok z cytryny oraz koperek. Doprawiamy do smaku.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Sos wykładamy na makaron.

Smacznego :)





środa, 12 października 2016

Siekane jaglane kotleciki z suszonymi pomidorami






W tym tygodniu kaszę jaglaną wykorzystamy nie jako dodatek do obiadowego dania, ale jako jego główną część. Kasza posłuży nam jako baza do stworzenia pysznych kotlecików jaglanych z pełną paletą dodatków smakowych i aromatycznych.
Serdecznie zapraszam na Jaglany Wtorek w tę pięknie dżdżystą środę ;)









Składniki:


saszetka ugotowanej kaszy jaglanej
średnia pierś z kurczaka
1 marchewka
20dag żółtego sera
1 cebula
15dag suszonych pomidorów
3 ugotowane na twardo jajka
1 jajko surowe
łyżka jogurtu naturalnego
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
łyżka mąki
łyżeczka curry
łyżeczka suszonej bazylii











Przygotowanie:

 
Aby przygotować kotleciki siekane musimy wykonać kilka prostych kroków.
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Warzywa obieramy, kurczaka myjemy, a 3 jajka gotujemy na twardo. Marchewkę i ser trzemy na tarce o grubych oczkach, a kurczaka, cebulę, jajka oraz odsączone suszone pomidory drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce razem z przestudzoną kaszą jaglaną. Przyprawami doprawiamy całość i łączymy z surowym jajkiem, mąką oraz jogurtem naturalnym.
 Formujemy z powstałej masy kotleciki i smażymy na niedużym ogniu lub wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut, tak aby mięso miało okazję się upiec.
Podajemy z sosem oraz ulubionymi dodatkami.

Smacznego :) 




 

niedziela, 9 października 2016

Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone z orzeszkami ziemnymi





Marchewka dobra na wszystko, a szczególnie dobra jest na słodko w cieście.
Lubicie? Bo ja jestem wielka fanka ciasta marchewkowego. Z orzeszkami, przełożona kremem i polana kwaskowatym lukrem jest pysznym deserem do niedzielnej kawy.

Spróbujcie :)







Składniki:


2/3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki zmielonych goździków
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Szczypta soli
150 ml oleju rzepakowego
3 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów ziemnych
6 startych na średnich oczkach marchewek

½ soku z cytryny
½ szklanki cukru pudru

500g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
 








Przygotowanie:


Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Dolewamy olej i miksujemy. Suche składniki mieszamy w oddzielnej misce i razem przesypujemy do mokrych składników.
Miksujemy około 3 minut.
Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Orzechy rozgniatamy i razem z marchewką wsypujemy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy o średnicy ok. 23 cm. Pieczemy bez termo obiegu przez ok. 50 minut w 180 stopniach.
Kiedy ciasto przestygnie serek mascarpone ubijamy około minutę z cukrem pudrem (jedynie do połączenia się składników. Przekrajamy ciasto jak tort i przekładamy serkiem.
W kubku mieszamy łyżeczką sok z cytryny oraz cukier puder. Tak powstałym lukrem polewamy ciasto.


Smacznego :)






sobota, 8 października 2016

Pieczony z pieprzem cytrynowym łosoś z kuleczkami ziemniaczanymi i pesto z rukoli






Przygotowanie pysznej ryby na obiad, którą chętnie zjedzą i Ci duzi i Ci mali to wyzwanie niejednej z Mam. Dostarczenie kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają prace organizmu jest często nie lada wyzwaniem, zwłaszcza w przypadku tych młodszych.
Sposobem może być ciekawe podanie ryby. Pobawmy się zatem w kolory – różowy filet z łososia z zielonym pesto z rukoli i cytryną podane z chrupiącymi i rumianymi kuleczkami ziemniaczanymi.
Zaletą tego połączenia jest sposób pieczenia, ponieważ i rybę i kuleczki pieczemy w tej samej temperaturze w tym samym czasie, a w międzyczasie przygotowujemy pesto :)




  




Składniki:


Filet z łososia
Pieprz cytrynowy
Plasterki cytryny
masło

2 garści rukoli
4 łyżki oliwy (duże)
4 łyżki ziarna słonecznika
2 ząbki czosnku
3 łyżki parmezanu
sól, pieprz
kilka listków bazylii

Kuleczki ziemniaczaneNoisettes





 




Przygotowanie:

Filet z łososia delikatnie myjemy i kroimy na porcje.
Z obu stron delikatnie solimy rybę i posypujemy pieprzem cytrynowym. Wykładamy na folię aluminiową ( ok. 30x30cm) i przykrywamy plasterkiem cytryny oraz odrobiną masła. Folię delikatnie zawijamy, tak aby zakryła rybę.

Na blaszkę do pieczenia (wyłożona papierem do pieczenia) wkładamy folię z rybą oraz kuleczki ziemniaczane. Kuleczki również delikatnie posypujemy pieprzem cytrynowym.
Całość wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na 15-20 minut, aż do zarumienienia się kuleczek.

W czasie kiedy główne składniki dania się pieką przygotowujemy pesto.
 Rukolę, słonecznik, oliwę, obrany czosnek, bazylię oraz parmezan zmiksować na gładka jednolitą masę.

Rybę delikatnie wyjmujemy z folii i wraz z chrupiącymi ziemniaczkami przekładamy na talerz. Polewamy łososia pesto i podajemy z ćwiartkami cytryny.

Smacznego :)