wtorek, 28 lipca 2015

"Tort" a'la gołąbki



 Już wielokrotnie pisałam Wam, że jestem fanką gołąbków.
Uwielbiam ich wersję tradycyjną, ale nie mogę się oprzeć również Zupie gołąbkowej 
oraz ich wersji zapiekanej jako "tort". 
Pięknie się prezentuje i ma gołąbkowe walory smakowe.
Spróbujcie sami kochani :)
Moi domownicy takiego tortu nie odmawiają :)



Składniki:


 nieduża główka kapusty
0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
duża cebula
czerstwa bułka
100g ryżu
ząbek czosnku
jajko
bazylia, oregano, zioła prowansalskie
przyprawa do mięsa mielonego
sól, pieprz
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
mleko

   


 


Przygotowanie:


Kapustę parzymy w gorącej wodzie przez ok 5 minut.
Odłączamy liście i je osuszamy.
Ryż gotujemy.
Cebulę drobno siekamy z czosnkiem i delikatnie podsmażamy.
Ryż, mięsom cebulę, jajko oraz namoczoną w mleku bułkę łączymy i wyrabiamy na gładką masę.   
Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa, bazylią, oregano i ziołami.

W miseczce koncentrat pomidorowy łączymy ze szklanką zimnej przegotowanej wody. doprawiamy do smaku ziołami.

W okrągłej blaszce wykładamy liście kapusty na dno, rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy 1/3 mięsa, po czym po każdej warstwie łyżeczka wylewamy sos . Czynność powtarzamy jeszcze
dwukrotnie, kończąc kapustą i sosem.
Zapiekankę wstawiamy
do rozgrzanego
do 170 stopni piekarnika na ok 35-40 minut.


Smacznego :)


   


poniedziałek, 27 lipca 2015

Jogurtowe ciasto z malinami, jagodami i kruszonką



I jak tu nie kochać lata za jego słodkie i soczyste plony pełne warzyw i owoców?
To czas kiedy każdy sięga myślami po to co najlepsze.
Smaki dzieciństwa kojarzą mi się z latem, jagodami, drożdżowym mojej Babci.
Kiedy nie ma sie zbyt wiele czasu, a ma się ochotę na pyszne delikatne ciasto z owocami tej pory roku to warto sięgnąć po jogurt naturalny do lodówki.
Spróbujcie :)

 


Składniki (na blachę):



250 ml jogurtu naturalnego
150 ml oleju roślinnego
250 g mąki
200 g cukru
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
1-2 łyżki startej skórki z cytryny lub limonki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli
 
maliny i jagody



Kruszonka:
 
pół szklanki mąki
opakowanie cukru waniliowego
5 łyżeczek cukru
60 g roztopionego masła lub margaryny
 

 


Przygotowanie: 


Z racji tego, że ciasto robi się szybko, ja zaczynam od kruszonki. Roztopić masło i je ostudzić. Mąkę, cukier waniliowy i zwykły wymieszać, dodając masło. Wyrabiać ręką, tak aby powstały gródki.  
 
Ubijamy jajka z cukrem. Pod koniec ubijania dodajemy jogurt, cukier wanilinowy, startą skórę cytrynową, olej i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli przesypujemy do przygotowanej masy i chwilę mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wykładamy na nie owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.  Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)


poniedziałek, 20 lipca 2015

Jagodzianki drożdżowe z kruszonką




Lato to czas kiedy na krzakach i drzewach możemy znaleźć jego owocowe skarby.
Jednym z największych leśnych skarbów obok oczywiście grzybów są jagody.
Jagody są bardzo zdrowe i smaczne.
Bardzo istotne jest to, że obniżają poziom cholesterolu oraz posiadają witaminy B, C oraz prowitaminę A.

Teraz najważniejsze!
Kto nie lubi bułeczek, ciast, deserów, czy po prostu ich samych?
Zapraszam więc dziś na smak dzieciństwa :)
Jagodzianki :)

    
 
 



Składniki :

4, 5 szklanki mąki pszennej 
1,5 szklanki letniego mleka
6 czubatych łyżek cukru
  2 jajka 
1 żółtko 
1/2 łyżeczki soli 
120 g  roztopionego masła 
  24 g świeżych drożdży
1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
Jagody

Kruszonka: 

pół szklanki mąki
opakowanie cukru waniliowego
5 łyżeczek cukru
60 g roztopionego masła lub margaryny
 


 


Przygotowanie: 

Rozczynić drożdże. Umieścić je w wysokiej misce (podrobione) i zasypać cukrem do "zsikania się". W momencie kiedy drożdże będą już płynne dodać mleko i ok 6 łyżeczek mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka, sól, mąkę i masło połączyć. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ręką do momentu, aż ciasto nie będzie się lepiło i stanowić będzie gładką masę. 
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod ścierką.
W międzyczasie należy zrobić kruszonkę. Roztopić masło i je ostudzić. Mąkę, cukier waniliowy i zwykły wymieszać, dodając masło. Wyrabiać ręką, tak aby powstały gródki.  

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrobić je ponownie i uformować, wykładając na blasze w dużych odległościach bułeczki w kształcie kuli (powinno wyjść 18 -19 sztuk).
Po raz kolejny odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Bułeczki powinny napęcznieć. 
Wziąć szklankę i jej dołem wydusić mocno w każdym kawałku ciasta dołki. Wypełnić je jagodami i posmarować jajkiem. Jagody należy delikatnie posłodzić, aby nie były zbytnio kwaśne po upieczeniu. Posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na ok 20 minut(ja piekę często jedynie 18 minut).

Najlepsze jeszcze na ciepło z ciepłym mlekiem lub kakaem :)


Smacznego :)






piątek, 10 lipca 2015

Placuszki z cukinii i marchewki



Nie masz pomysłu na piątkowy obiad, albo obiad dla marudzącego dziecka?
Ja zawsze w tej kwestii mam alternatywę, właśnie w postaci cukinii.
Smaczne sycące, a przy tym szybko się je robi.
Warto wiedzieć, że można je albo upiec, albo usmażyć, więc to tylko od nas zależy, którą z dwóch opcji wybierzemy.
Idealnie smakują podane z sosem czosnkowym :)


Składniki:

3 średnie cukinie
3 marchewki
2 łyżki natki pietruszki
3/4 szklanki mąki
jajko
łyżka jogurtu naturalnego
zioła prowansalskie, bazylia, papryka słodka
sól, pieprz
 

 Przepis na sos czosnkowy ---> TUTAJ

 
 
  


Przygotowanie:

 Cukinie obieramy, a marchewki skrobiemy.
Warzywa myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Siekamy umytą pietruszkę i wraz z jajkiem, mąką, przyprawami oraz jogurtem dodajemy do warzyw.
Wszystkie składniki mieszamy łyżką.

Jeżeli pieczemy placuszki w piekarniku to na blachę wykładamy papier, na którym delikatnie rozcieramy oliwę. Wykładamy łyżką porcje na placki i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 20-25 minut.

Opcja smażenia wygląda następująco: na patelnię wylewamy odrobinę oleju rzepakowego i czekamy aż się rozgrzeje.
Kolejno wykładamy porcje na placki smażymy z obu stron.
Gdy placuszki się zarumienią wykładamy je na ręcznik papierowy i odsączamy nadmiar tłuszczu/

Podajemy z ulubionym sosem ( u mnie oczywiście czosnkowy) :)


 


czwartek, 9 lipca 2015

Galaretkowy deser z truskawkami, jagodami i czereśniami z bitą śmietaną



Lato to nie tylko czas lodów, ale również urodzaj owoców.
Letnie desery wyróżniają się lekkością smaku, bogactwem różnorodności wśród owocowych dodatków i kolorem.
Deser, który wam prezentuje można jeść z różnymi owocami według naszego upodobania.
Bardzo fajnie smakuje również kiedy bitą śmietanę zastąpimy lodami. 
Spróbujcie stworzyć własny ideał smakowy :)



Składniki:


2 galaretki truskawkowe 
szklanka świeżych truskawek
pół szklanki jagód
pół szklanki czereśni
łyżka suszonej żurawiny
łyżka rodzynek
łyżka orzechów ziemnych
3 łyżki soku (ja dałam domowy wiśniowy)

bita śmietana 





Przygotowanie:


Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, energicznie mieszając. Dodajemy do nich sok i łaczymy.
Owoce myjemy. Truskawki obieramy z szypułek i kroimy na pół. Czereśnie drylujemy i wraz z pozostałymi owocami dodajemy do jeszcze gorącej galaretki. Dołączamy do wszystkich składników żurawinę, rodzynki oraz orzechy ( ja je zawsze przed wrzuceniem drobię).
Zakrywamy folia i odstawiamy do zgęstnienia galaretki.
Wykładamy do pucharków, dodajemy bitą śmietanę i jemy :)


Smacznego :)