środa, 26 listopada 2014

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym z frytkami z selera



Ryby są zdrowe - tak mówi każdy rodzic do swojego dziecka.
Ale czy każde dziecko lubi rybę?
Ryba w sosie śmietanowo koperkowym to alternatywa dla tych, którzy średnio przepadają za tradycyjnie podana rybą z patelni.
Zdrowym dodatkiem do naszej rybki są frytki prosto z pieca, ale nie ziemniaczane, ale te selerowe.
Zakochanie gwarantowane :)
Polecam :)




 Składniki:

5 dużych płatów ryby morskiej
duży pęczek koperku 
300ml śmietany 18%
łyżeczka soku z cytryny
sól morska
pieprz

2 duże selery
3 łyżki oliwy
sól morska
czerwona papryka słodka (pół łyżeczki)
czerwona papryka ostra (pół łyżeczki)





Przygotowanie:

Rybę myjemy i nie solimy (jeżeli mamy mrożone płaty to pozostawiamy je bez odmrażania).
Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy do niej sól, pieprz i drobno posiekany koperek.
Mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Wlewamy 3 łyżki sosu na dno naczynia i układamy delikatnie rybę.
Zalewamy ją sosem smietanowym i wstawiamy do rozgrzanego do 190stopni piekarnika na pół godziny.

Seler obieramy i myjemy.
Kroimy go na grube talarki, po czym dalej przekrajamy aby tworzył frytki.
W dużą miseczkę wlewamy oliwę, wsypujemy sól, oraz obie papryki.
 Dokładnie mieszamy.
Wsypujemy do naczynia przygotowany wcześniej pokrojony seler i dokładnie mieszamy.
Wykładamy na blachę, na której wykładamy papier do pieczenia.
Wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 20-30 minut (nie powinny być chrupiące, a miękkie w środku).

Połączenie idealne :)

 



2 komentarze: