środa, 3 grudnia 2014

Uszka z grzybami do czerwonego wigilijnego barszczyku


Grudzień!
Mój ulubiony, zagoniony miesiąc w roku :)
Uwielbiam przygotowania do świąt, zapachy, miłą i czasem nerwową atmosferę.
I uwielbiam wigilijne i świąteczne gotowanie :)
A uszka sa według mojej Kochanej Mamy, która zawsze gotuje więcej grzybów aby część dodać do kapusty :*


Składniki: 
 
ok 30dag suszonych grzybów
duża cebula
sól i pieprz

0,5kg mąki
250ml+60ml gorącej wody
sól do smaku
1-2 łyżeczki oleju

Przygotowanie:

Grzyby zostawiamy na noc w gorącej wodzie.
Nie wylewając tej wody grzyby obgotowujemy w osolonej wodzie.
Odcedzamy i przekręcamy dwukrotnie przez maszynkę.
Cebulę drobno siekamy i razem z grzybami podsmażamy na oleju lub oliwie. 
Doprawiamy do smaku.

Mąkę przesiewamy dodajemy sól, olej i 125 ml ciepłej wody, zagniatamy ciasto i dodajemy ponownie 125 ml ciepłej wody Ciasto wyrabiamy do uzyskania elastycznej i gładkiej konsystencji, jeśli jest za twarde dolewamy stopniowo dodatkową wodę Odstawiamy ciasto na kilka minut, aby odpoczęło

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/uszka-wigilijne-i-podstawowy-przepis-na-ciasto-pierogowe-nie-tylko-dla-alergika/
Mąkę przesiewamy dodajemy sól, olej i 125 ml ciepłej wody, zagniatamy ciasto i dodajemy ponownie 125 ml ciepłej wody Ciasto wyrabiamy do uzyskania elastycznej i gładkiej konsystencji, jeśli jest za twarde dolewamy stopniowo dodatkową wodę Odstawiamy ciasto na kilka minut, aby odpoczęło

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/uszka-wigilijne-i-podstawowy-przepis-na-ciasto-pierogowe-nie-tylko-dla-alergika/
Mąkę przesiewamy, dodajemy olej, sól oraz powoli gorąca wodę.
Zagniatamy. Jeżeli ciasto wydaje się nam zbytnio twarde to dodajemy dodatkowo wodę.
Odstawiamy na 20minut.

Ciasto rozwałkujemy, podsypując je delikatnie mąką.
Wycinamy kieliszkiem nieduże kółka, na które nakładamy łyżeczka farsz.
Ciasto z farszem składamy na pół i zlepiamy ze sobą brzegami.

Tak przygotowane uszka wrzucamy do wrzącej osolonej wody z łyżką oleju i gotujemy od momentu wypłynięcia na wierzch ok minuty. Rozkładamy tak, aby się nie zlepiły.
Podajemy zalane barszczem czerwonym.

Pycha - smak świąt :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz