niedziela, 9 listopada 2014

Placek po węgiersku


Smak placków towarzyszy mi od dzieciństwa. 
Uwielbiałam się nimi zajadać w formie z cukrem (mój Mąż się ze mnie do tej pory śmieje, że tak się nie je, ale uważam, że co "kraj to obyczaj" ;) ).
Dzisiaj jednak na talerzu znajdą się tradycyjne placki ziemniaczane (forma XXL) z sosem mięsnym.
Zwane plackami po węgiersku.


Składniki:

ok 1,5 kg ziemniaków
cebula
3-4łyżki mąki
2 jajka
sól i pieprz do smaku

1/2 kg mięsa z łopatki (chudego)
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
słodka i ostra papryka (po pół łyżeczki)
2 szklanki bulionu wołowego
2 cebule
2 czerwone papryki
ok 2 łyżeczek koncentratu pomidorowego
majeranek
1/3 łyżeczki sosu sojowego
3ząbki czosnku
pietruszka


Przygotowanie:

Mięso myję i kroję na drobne kawałki.Solę i doprawiam papryką, oraz pieprzem.
Wykładam na rozgrzana patelnię i dusze na niewielkim ogniu ok 5-10minut co jakiś czas obracając mięso.
W międzyczasie kroję cebulkę i czosnek w plastry i dodaję do mięsa. Dusze jeszcze ok 5 minut.
Mięso wraz z cebulką przekładam do garnuszka i zalewam wołowym bulionem i dodaję ziele angielskie i liść laurowy. Gotuję po przykryciem.
Paprykę drobno siekam i dodaję do wywaru. Gotuję wszystkie składniki do momentu kiedy papryka stanie się miękka. Na samym końcu dodaje koncentrat pomidorowy, posiekaną pietruszkę, odrobinę sosu sojowego oraz majeranek.  Sos powinien być dosyć gesty, ale jeżeli nie jest to należy go jeszcze podgrzać bez przykrycia przez ok 10 minut.

Ziemniaki ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki po ich obraniu i umyciu.
Odsączam z nadmiaru wody.
Cebulę również obieramy i trzemy na tarce.
Do masy ziemniaczanej dodaję jajko oraz mąkę i po wymieszaniu przyprawiam do smaku.
Smażę z obu stron wlewając chochelką masę na rozgrzaną patelnię.
Wykładam delikatnie na papierowe ręczniki, aby pozbyć się tłuszczu .

Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami :)



1 komentarz:

  1. Z cukrem też zajadałam! :) W takiej wytrawnej wersji również mi smakują :)

    OdpowiedzUsuń