Sernik zebra - wyjątkowo ładny i delikatnie orzechowy, dzięki nutelli w smaku. Sernik, który powstał w sumie przez przypadek bo moje dziecko bardzo chciało, żebym zrobiła zebrę, a ser wołał do mnie z lodówki żebym go "wykorzystała" ;) Poszłam więc na kompromis i tak każde z nas jest zadowolone.
Ten sernik zdecydowanie zalicza sie do tych delikatniejszych i kremowych w smaku.
Spróbujcie:)
Składniki:
120 g maślanych herbatników
2 łyżki kakao
100 g miękkiego ciepłego masła
(dodałam dodatkowo 3 kostki połamanej gorzkiej czekolady)
1kg sera z wiaderka (u mnie piątnica)
250g nutelli
0,5 szklanki cukru pudru
opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
5 jajek w temperaturze pokojowej
odrobina esencji waniliowej
Polewa:
tabliczka mlecznej czekolady (100g)
łyżeczka śmietany 18%
łyżeczka masła
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia spodu. Tortownicę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka wsypujemy do wysokiego naczynia i ugniatamy drobno (można je zblendować). Dodajemy kakao i miękkie masło i ucieramy. Wykładamy ciasta na spód tortownicy i uklepujemy.
Jajka z cukrem pudrem ucieramy na puszysty kogiel mogiel. Delikatnie partiami dodajemy ser, cały czas miksując. Kiedy ser połączy się z jajkami wsypujemy proszek i aromat. Miksujemy.
Dzielimy masę na pół. Do jednej części wkładamy nutellę i miksujemy. Na przygotowane herbatniki wykładamy na przemian po jednej łyżce białej i ciemnej masy. Nie ubijamy.
Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Studzimy.
W małym garnuszku rozpuszczamy masło z czekoladą i łyżką śmietany.
Tak przygotowana masą smarujemy sernik. Schładzamy przed podaniem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz