Nie masz pomysłu na szybki deser? Nie chce Ci się robić pracochłonnego ciasta, ale chodzi za Tobą "coś słodkiego"? W takim układzie crumble z jesiennymi jabłkami jest idealnym rozwiązaniem. Pyszne, obłędnie aromatyczne crumble posmakuje także dzieciakom :) ja uwielbiam je w towarzystwie gałki lodów waniliowych w wersji na ciepło :)
Składniki na kruszonkę:
160g mąki pszennej
75 g masła
2-3 łyżki cukru brązowego
75 g masła
2-3 łyżki cukru brązowego
Jabłka:
4 duże jabłka
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Owoce umieszczamy w niedużym rondelku z cukrem,
cynamonem i sokiem z cytryny. Mieszając, dusić je ok 4 minut na wolnym
ogniu.
Roztapiamy masło.
Mieszamy wszystkie składniki kruszonki do momentu kiedy powstaną grudki.
Owoce umieszczamy w kokilkach. Wykładamy
na nie kruszonkę. Całość pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze
180ºC (do zarumienienia kruszonki).
Najlepiej smakują podane z lodami waniliowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz