Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast obok sernika. Jadłam ja w wielu postaciach - z kruszonką, z pianką bezową, na kruchym cieście, drożdżową, czekoladową....
Za to szarlotka sypana jest inna. Zdecydowanie najszybsza jaką do tej pory przyszło mi robić. Wystarczy 5-10 minut przygotowań i ciasto ląduje w piekarniku. I ten wyjątkowy smak...
To trzeba po prostu spróbować :)
Składniki ciasto:
2 szklanki kaszy manny
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
porcja cukru waniliowego - 16g
1 szklanka cukru
1 szklanka cukru
Nadzienie
ok 2,5 kg kwaskowatych jabłek (po obraniu skórki)
2-3 łyżki cukru
duża łyżka cynamonu
200 g schłodzonego masła + masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Kaszę, mąkę, cukry oraz proszek do pieczenia mieszamy w miseczce i dzielimy na trzy równe części.
Jabłka dokładnie umyć. Zetrzeć na grubych oczkach razem ze skórką. Wymieszać z cukrem oraz cynamonem po delikatnym odciśnięciu soku.
Przygotowujemy formę do pieczenia (optymalna będzie 32x24cm). Wykładamy ją papierem do pieczenia, łącznie z bokami i smarujemy całość masłem. Na tak przygotowana formę wysypujemy 1/3 sypkich składników, na które delikatnie przenosimy połowę jabłek. Czynność powtarzamy.
i przykrywamy kolejną warstwę ostatnią częścią sypkich składników.
Na całość ścieramy na dużych oczkach masło.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół) na 50-60 minut, aż do zarumienienia góry.
Smacznego :)
O tak, ja też uwielbiam szarlotkę <3 Prosta i smaczna :) Nigdy nie robiłam z kaszą manną, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz :D
OdpowiedzUsuńSama się praktycznie robi :) Także bezbolesny pierwszy raz ;)
Usuń