wtorek, 19 marca 2019

Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski





Będąc na nartach jadłam je po raz pierwszy. Zakochałam się 🧡 zdecydowanie warto odtworzyć ten smak - zapraszam Was na kaiserrschnarrn- austriacki pieczony omlet, omlet cesarski 💛






Składniki:

14dag mąki pszennej
30g cukru
145m mleka
4 duże jajka
masło (do wysmarowania patelni)
cukier puder do podania
szczypta soli

Ulubiony dżem do podania (u mnie karmelizowane z cynamonem jabłka)






 Przygotowanie:

Przygotowanie omletu rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni.

Mąkę, żółtka i mleko połączyć drewnianą szpatułką i odstawić na bok.
W tym czasie w oddzielnym naczyniu ubijać białka ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie prawie ubita dodać stopniowo cukier i ubić na błyszczącą sztywna pianę. 
Tak przygotowane białka przełożyć do pozostałych składników i delikatnie wymieszać szpatułką.
1/2 masy przelać na patelnię z odrobiną rozpuszczonego masła (należy użyć patelni, którą można wstawić do rozgrzanego piekarnika). i delikatnie rozprowadzić.

Wstawić na 10-15 minut do piekarnika. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem i porwać widelcem na mniejsze części. Podawać z dżemem lub karmelizowanymi jabłkami.

Smacznego :)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz