Boże Narodzenie to zapach pomarańczy, goździków, choinki i pierników. To czas spędzony z najbliższymi przy stole, przy sentymentalnym powrocie do starych fotografii... Ta delikatna nalewka idealnie wkomponowuje się w ten klimat.
Spróbujcie koniecznie :)
Składniki:
1 duża pomarańcza
44 ziarna dobrej kawy
1/2 litra spirytusu
szklanka cukru
1/ 2 szklanki wody (według uznania)
Przygotowanie:
Pomarańczę dokładnie myjemy i wbijamy w nią 44 ziarna aromatycznej kawy. Wkładamy ja do dużego słoiczka, zasypujemy cukrem i zalewamy spirytusem. Odstawiamy w ciemne miejsce na około 3 tygodnie, od czasu do czasu potrząsając słoiczkiem aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie możemy dodać trochę wody, aby smak nalewki nie był taki mocny. Nalewkę odstawiamy na kolejne 2 tygodnie (minimum), tak aby smak był bardziej intensywny. Ilość dolanej wody sprawi, że nalewka będzie łagodniejsza, ale nadal bardzo aromatyczna.
Spróbujcie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz