wtorek, 31 lipca 2018

Pyszna pizza z cukinią i szynką Szwarcwaldzką





Sezon na cukinię w pełni, więc przygotowujemy ja w wersji nadziewanej, w plackach, jako zupę, czy pasztet. Czy jednak Ktoś z Was jadł cukinię na pizzy? Jeżeli nie to musicie to koniecznie nadrobić, ponieważ w połączeniu z sosem pomidorowym i szynką smakuje obłędnie.
Spróbujcie :)






Wykonanie pizzy zaczynamy od zrobienia ciasta. Przepis na pyszne ciasto na pizzę znajdziecie --- TUTAJ  (Uwaga! Dwie pizze wyszły z połowy danego przepisu) .


Składniki sos (na 2 pizze):

szklanka passaty pomidorowej
cebula
łyżeczka przecieru pomidorowego
łyżka jogurtu naturalnego
po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, bazylii, ziół prowansalskich
sól + pieprz

  
 1/2 cukinii
15 oliwek zielonych
100 szynki szwarcwaldzkiej
1/2 szklanki tartej mozzarelli
15 pomidorków koktajlowych
garść szpinaku baby  
1/2 czerwonej cebuli 
 




Przygotowanie:

 Ciasto wyrabiamy według przepisu --- TUTAJ.

Cebulę siekamy drobno i delikatnie podsmażamy na łyżce oliwy. Zalewamy passatą i gotujemy około 5 minut. Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z jogurtem i dodajemy do sosu. Przyprawiamy do smaku. Studzimy.

Sosem smarujemy rozwałkowane placki. Pomidory i oliwki kroimy na pół. Cebulę i cukinię kroimy w plastry. Wszystkie składniki wykładamy na pizzę i wstawiamy na około 10 minut do rozgrzanego
do 230 stopni piekarnika.

Smacznego :)




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz