Sezon na cukinię w pełni, więc przygotowujemy ja w wersji nadziewanej, w plackach, jako zupę, czy pasztet. Czy jednak Ktoś z Was jadł cukinię na pizzy? Jeżeli nie to musicie to koniecznie nadrobić, ponieważ w połączeniu z sosem pomidorowym i szynką smakuje obłędnie.
Spróbujcie :)
Wykonanie pizzy zaczynamy od zrobienia ciasta. Przepis na pyszne ciasto na pizzę znajdziecie --- TUTAJ (Uwaga! Dwie pizze wyszły z połowy danego przepisu) .
Składniki sos (na 2 pizze):
szklanka passaty pomidorowej
cebula
łyżeczka przecieru pomidorowego
łyżka jogurtu naturalnego
po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, bazylii, ziół prowansalskich
sól + pieprz
1/2 cukinii
15 oliwek zielonych
100 szynki szwarcwaldzkiej
1/2 szklanki tartej mozzarelli
15 pomidorków koktajlowych
garść szpinaku baby
1/2 czerwonej cebuli
Przygotowanie:
Ciasto wyrabiamy według przepisu --- TUTAJ.
Cebulę siekamy drobno i delikatnie podsmażamy na łyżce oliwy. Zalewamy passatą i gotujemy około 5 minut. Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z jogurtem i dodajemy do sosu. Przyprawiamy do smaku. Studzimy.
Sosem smarujemy rozwałkowane placki. Pomidory i oliwki kroimy na pół. Cebulę i cukinię kroimy w plastry. Wszystkie składniki wykładamy na pizzę i wstawiamy na około 10 minut do rozgrzanego
do 230 stopni piekarnika.
Smacznego :)
cebula
łyżeczka przecieru pomidorowego
łyżka jogurtu naturalnego
po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, bazylii, ziół prowansalskich
sól + pieprz
1/2 cukinii
15 oliwek zielonych
100 szynki szwarcwaldzkiej
1/2 szklanki tartej mozzarelli
15 pomidorków koktajlowych
garść szpinaku baby
1/2 czerwonej cebuli
Przygotowanie:
Ciasto wyrabiamy według przepisu --- TUTAJ.
Cebulę siekamy drobno i delikatnie podsmażamy na łyżce oliwy. Zalewamy passatą i gotujemy około 5 minut. Koncentrat pomidorowy rozrabiamy z jogurtem i dodajemy do sosu. Przyprawiamy do smaku. Studzimy.
Sosem smarujemy rozwałkowane placki. Pomidory i oliwki kroimy na pół. Cebulę i cukinię kroimy w plastry. Wszystkie składniki wykładamy na pizzę i wstawiamy na około 10 minut do rozgrzanego
do 230 stopni piekarnika.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz