Chlebek bananowy. W Polsce nadal nie jest tak bardzo popularny jak w Stanach Zjednoczonych. Szkoda, ponieważ jest świetną alternatywą na zagospodarowanie bardzo dojrzałych bananów, które często wizualnie sprawiają, że nie chcemy ich już zjeść.
Chlebek jest pyszny jako deser, ale również idealnie wpasowuje się w tematykę śniadania np do szklanki mleka, podany z konfiturą.
Zdecydowanie polecam :)
Składniki (blaszka 10 x 22 cm):
3 duże bardzo dojrzałe banany
1 duże jajko
1/2 szklanki cukru
75 g masła
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
kilka kropli zapachu waniliowego
Przygotowanie:
Formę na ciasto delikatnie natłuszczamy.
Ciasto na chlebek bananowy wyrabia się bez użycia miksera.
Roztapiamy w małym garnuszku masło.
W tym czasie obieramy banany i rozgniatamy je dokładnie widelcem.
Do owoców dolewamy roztopione masło, cukier, jajko oraz ekstrakt z wanilii.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką.
Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej mąki oraz sody i połączenie z resztą masy.
Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika (piekę z termoobiegiem) na około 55 minut (czy chlebek jest upieczony, należy sprawdzić patyczkiem).
Przed podaniem studzimy.
Smacznego :)
O właśnie wczoraj chodził za mną taki chlebek, ale gdzieś zgubiłam przepis. Jutro skorzystam z Twojego, będzie idealny na śniadanie! :)
OdpowiedzUsuń@Kraszynka czekam na info, czy smakował :) Pozdrawiam, Ola
UsuńŚwietny przepis! Nie dość że szybko się robi to jeszcze szybciej znika z talerzyka! Pyszny!
OdpowiedzUsuń