Spaghetti to jedno z ulubionych dań dzieci. Dzieje się tak chyba za sprawa długiego, ciągnącego się makaronu. Z racji tego, że bardzo lubię mozzarellę stwierdziłam, że warto zjeść spaghetti zapieczone w dużej ilości ciągnącego się sera.
Spróbujcie :)
Składniki:
30 dag makaronu spaghetti
50 dag mięsa ( u mnie z łopatki) + łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
duża cebula
szklanka passaty pomidorowej lub puszka pomidorów bez skórki
zioła (bazylia, zioła prowansalskie, po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej)
sól, pieprz
łyżeczka koncentratu pomidorowego
15 dag parmezanu lub ulubionego sera
3 duże kulki mozzarelli
30 dag makaronu spaghetti
50 dag mięsa ( u mnie z łopatki) + łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
duża cebula
szklanka passaty pomidorowej lub puszka pomidorów bez skórki
zioła (bazylia, zioła prowansalskie, po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej)
sól, pieprz
łyżeczka koncentratu pomidorowego
15 dag parmezanu lub ulubionego sera
3 duże kulki mozzarelli
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Mięso podsmażamy z przyprawą do mięsa. Cebulkę kroimy w piórka i dodajemy do mięsa. Dolewamy passatę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu.
Łączymy mięso z makaronem i startym serem. Wykładamy do formy żaroodpornej. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy na powierzchni makaronu.
Wstawiamy zapiekankę na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz