wtorek, 28 lutego 2017

Śledzie po sułtańsku z suszonymi pomidorami







Ostatni dzień karnawału należy uczcić tak zwanym "śledzikiem". A co jeść w ten szczególny dzień? Oczywiście śledzia! 
Ryba zdecydowanie nie musi być nudna. Wprost przeciwnie. Wystarczy 10 minut, aby przygotować przekąskę dla siebie lub na ostatki ze znajomymi :)








Składniki:

Beczka śledzi SEKO z suszonymi pomidorami
3 cebule
4- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
1/2 słoiczka suszonych pomidorów
20 dag rodzynek
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
szczypta cukru
oliwa do podsmażenia
3-4 listki bazylii


 
    


 




Przygotowanie:

Rodzynki zalewamy wrzącą wodą na czas przygotowywania sosu.
Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Lekko solimy. Podsmażamy na oliwie do miękkości. Koncentratem pomidorowym doprawiamy cebulę. Kroimy w paski suszone pomidory oraz śledzie ( grubość ok 2 cm). Rybę, pomidory, rodzynki oraz pokrojoną bazylię łączymy z sosem. doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Studzimy i pozostawiamy do przegryzienia.

Smacznego :) 





 

3 komentarze:

  1. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń