czwartek, 16 marca 2017

Rolada serowa





Często zastanawiamy się co zrobić dobrego do zjedzenia kiedy maja przyjść do nas goście. W moim przypadku najlepiej sprawdzają się szybkie do zrobienia przekąski, które szybko znikają ze stołu i nie są pracochłonne w wykonaniu. 
Taka jest właśnie rolada serowa. Przygotowanie jej trwa 10 minut, schłodzenie i jest gotowa do podania.
Spróbujcie :)







Składniki:

18 dużych plastrów sera gouda
20dag szynki
2-3 jajka ugotowane na twardo
papryka
50g śmietankowego serka topionego
1/2 cebuli
sól, pieprz





Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupki.
Na blachę do pieczenia wykładamy folie aluminiową, a na nią papier do pieczenia. Na papierze układamy żółty ser z zakładką w kwadracie 3x3 ( 9 plastrów układamy tak, aby delikatnie na siebie nachodziły). W ten sposób układamy dwie warstwy sera.
Blachę wkładamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika na ok 5-6 minut (nie możemy doprowadzić do tego, aby na serze pojawiły się bąbelki). Lekko studzimy.
W tym czasie drobno kroimy cebulę, paprykę, szynkę oraz jajko. W misce widelcem rozdrabniamy ser topiony i łączymy go z pozostałymi składnikami farszu. Doprawiamy do smaku. Na jeszcze ciepły ser wykładamy farsz i rozprowadzamy go równomiernie, zostawiając ok 2 centymetrów na jednym z boków.
Podnosząc papier do pieczenia delikatnie zwijamy roladą do boku z 2centummetrowa zakładką. Zwinięta roladę zsuwamy z papieru i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Przed podaniem kroimy w plastry grubości ok 2 cm.

Smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz