niedziela, 19 lutego 2017

Kluski leniwe






Smak leniwych klusek obtoczonych w bułce tartej i roztopionym masełku to zdecydowanie zapach i smak, który cofa mnie o tych kilka lat do dzieciństwa.
 Lubicie serowe leniwe z bułką tarta lub okraszone śmietanką?








Składniki:

0,5kg białego sera
szczypta soli
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka mąki pszennej (może się zdarzyć, że w zależności od wielkości jajek trzeba będzie dodać więcej mąki)

bułka tarta
cukier
 masło   








Przygotowanie:

Ser, mąki, jajka, oraz sól umieścić w misce i ugnieść ręcznie ciasto. Jego konsystencja powinna być zwarta i zbita. Formujemy z ciasta wałki i tniemy na kawałki jak na kopytka.
W garnku gotujemy osoloną wodę i partiami wrzucamy kluski do wrzątku. 
Gotujemy ok 2 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię.

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nią ok 3-4 łyżek bułki tartej i ok 2 łyżeczek cukru (w zależności jak słodkie kluski lubicie). 
 W tak przygotowanej bułce obtaczamy kluski. 

Smacznego :)







 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz