Smak leniwych klusek obtoczonych w bułce tartej i roztopionym masełku to zdecydowanie zapach i smak, który cofa mnie o tych kilka lat do dzieciństwa.
Lubicie serowe leniwe z bułką tarta lub okraszone śmietanką?
Składniki:
0,5kg białego sera
szczypta soli
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka mąki pszennej (może się zdarzyć, że w zależności od wielkości jajek trzeba będzie dodać więcej mąki)
bułka tarta
cukier
masło
Przygotowanie:
Ser, mąki, jajka, oraz sól umieścić w misce i ugnieść ręcznie ciasto. Jego konsystencja powinna być zwarta i zbita. Formujemy z ciasta wałki i tniemy na kawałki jak na kopytka.
W garnku gotujemy osoloną wodę i partiami wrzucamy kluski do wrzątku.
Gotujemy ok 2 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nią ok 3-4 łyżek bułki tartej i ok 2 łyżeczek cukru (w zależności jak słodkie kluski lubicie).
W tak przygotowanej bułce obtaczamy kluski.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz