poniedziałek, 27 lutego 2017

Krem dyniowo - kalafiorowy z kurczakiem





Za oknami wreszcie piękna wiosenna pogoda. Na talerzach zatem zagościły kolory. Kolory dyni, kalafiora i marchewki. Smak delikatny, ale i wyrazisty, który polubi również dziecko.
 Spróbujecie? :)



 





Składniki:

1 średnia dynia lub zawekowana jesienią w słoiczku
nieduża główka kalafiora ( może być również mrożony)
2 duże marchewki
duża cebula
ok 0,5 kg piersi z kurczaka
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, ostrej oraz curry
 jogurt naturalny do podania
 gałązka selera naciowego



       





Przygotowanie:

Kurczaka myjemy. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Kalafiora dzielimy na różyczki. dynię kroimy na pół i drążymy miąższ, usuwając pestki. Wszystkie składniki razem z posiekaną cebulą umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą, tak aby zakrywała składniki i gotujemy razem z liściem laurowym, zielem angielskim i selerem naciowym. Po około 20-25 minutach od zagotowania kiedy wszystkie składniki będą miękkie, wyjmujemy kurczaka. Odkrajamy kawałek, a resztę wkładamy ponownie
do wywaru. Blendujemy zupę.  Solą, pieprzem oraz przyprawami nadajemy smaku zupie. Zaprawiamy łyżką jogurtu naturalnego. 
Nalewamy do miseczek, dodajemy jogurt oraz rozdrobnionego kurczaka, pozostawionego przed miksowaniem.

Smacznego :)






  

1 komentarz:

  1. z chęcią bym zjadła,ale niestety nie mam już dyni..:/

    OdpowiedzUsuń