Za oknami wreszcie piękna wiosenna pogoda. Na talerzach zatem zagościły kolory. Kolory dyni, kalafiora i marchewki. Smak delikatny, ale i wyrazisty, który polubi również dziecko.
Spróbujecie? :)
Składniki:
1 średnia dynia lub zawekowana jesienią w słoiczku
nieduża główka kalafiora ( może być również mrożony)
2 duże marchewki
duża cebula
ok 0,5 kg piersi z kurczaka
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, ostrej oraz curry
jogurt naturalny do podania
gałązka selera naciowego
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Kalafiora dzielimy na różyczki. dynię kroimy na pół i drążymy miąższ, usuwając pestki. Wszystkie składniki razem z posiekaną cebulą umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą, tak aby zakrywała składniki i gotujemy razem z liściem laurowym, zielem angielskim i selerem naciowym. Po około 20-25 minutach od zagotowania kiedy wszystkie składniki będą miękkie, wyjmujemy kurczaka. Odkrajamy kawałek, a resztę wkładamy ponownie
do wywaru. Blendujemy zupę. Solą, pieprzem oraz przyprawami nadajemy smaku zupie. Zaprawiamy łyżką jogurtu naturalnego.
do wywaru. Blendujemy zupę. Solą, pieprzem oraz przyprawami nadajemy smaku zupie. Zaprawiamy łyżką jogurtu naturalnego.
Nalewamy do miseczek, dodajemy jogurt oraz rozdrobnionego kurczaka, pozostawionego przed miksowaniem.
Smacznego :)
z chęcią bym zjadła,ale niestety nie mam już dyni..:/
OdpowiedzUsuń