piątek, 17 lutego 2017

Puszysty sernik






Sernik to moje ulubione ciasto. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a różnorodność przepisów sprawia, że nie jest nudny. 
Ten sernik dzięki dobrze ubitej pianie sprawia wrażenie puszystego i wysokiego. Nie należy do zbitych serników, lecz wprost przeciwnie :)
Spróbujcie :)




Składniki:
1 kg sera sernikowego
5 łyżek mąki pszennej
budyń śmietankowy lub waniliowy
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
5 jajek (w temperaturze pokojowej)
szczypta soli 
łyżeczka aromatu waniliowego
200g  maślanych herbatników
150g roztopionego masła
3-4  duże łyżki miodu
 
 
 
 
 
 
 
 
Przygotowanie:
Herbatniki umieszczamy w misie blendera. Po skruszeniu ciastek dodajemy do nich roztopione masło oraz miód. i dokładnie mieszamy.
Przygotowana wcześniej okrągła formę, wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową uklepujemy na dnie formy, równe rozprowadzając.

Ser, mąkę i budyń miksujemy na niskich obrotach w wysokiej misce. Stopniowo dodajemy cukier oraz aromat ciągle mieszając. Po połączeniu wszystkich składników stopniowo wbijamy żółtka, oddzielając je od białek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Łączymy je drewnianą szpatułką z serem.
Masę serową wykładamy delikatnie na ubite herbatniki.

Wstawiamy do rozgrzanego do 130 stopni piekarnika na 75-90 minut. dole piekarnika ustawiamy miseczkę z wodą, aby sernik był gładki.
Studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika.
Smacznego :)
 

1 komentarz: