czwartek, 23 lutego 2017

Idealne obwarzanki




 




Czym byłby Tłusty Czwartek bez "odrobiny" słodyczy?
Zdecydowanie nie potrafię sobie tego wyobrazić. Wbrew pozorom trochę słodkości nikomu nie zaszkodziło, a dawkowanie jej z umiarem nie spowoduje, że w jeden dzień w roku przytyjemy 5 kg.
W ten Tłusty Czwartek postawiłam na pulchne, mięciutkie obwarzanki:)
Spróbujcie :)








Składniki:

 15g świeżych drożdży
440g mąki pszennej
3 żółtka (w temperaturze pokojowej)
1/3 szklanki + łyżka drobnego cukru
szczypta soli
60g roztopionego masła
1 szklanka ciepłego mleka
łyżeczka spirytusu
skórka z 1/2 pomarańczy 

Lukier (cukier puder + sok z pomarańczy) + cukier puder








Przygotowanie:

Najważniejszą częścią przygotowania pączków jest rozczyn. W kubku umieszczamy drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżeczki ciepłego mleka plus łyżeczkę mąki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i pod ściereczka pozostawiamy w suchym i ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczyny.

W tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier. Mieszamy. Kiedy drożdże będą gotowe, łączymy je z mąką, mlekiem, spirytusem (lub łyżeczka wódki), skórką pomarańczową i jajkami. Na końcu dodajemy przestudzone masło. Mieszamy dokładnie mikserem (ok 5 minut) końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego (haczyk) lub wyrabiamy ręcznie (ok 15 minut).
Miskę podsypujemy mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod ściereczką do podwojenia objętości (około godziny).
Kiedy ciasto będzie gotowe wykładamy je na podsypany blat i rozwałkowujemy na grubość około 1cm-1,5cm. Wykrawamy szklanką i wycinamy środek kieliszkiem. Pozostałości ponownie zagniatamy i powtarzamy zabieg.
Pozostawiamy obwarzanki do lekkiego wyrośnięcia.
Rozgrzewamy tłuszcz do 175 stopni (najlepiej aby był to rozgrzany smalec). Wrzucamy surowe ciasto i obracamy po zarumienieniu jednej strony.
Suszymy na papierze.Lukrujemy kiedy są ciepłe lub posypujemy cukrem pudrem po przestudzeniu.     

Smacznego :) 







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz