sobota, 28 stycznia 2017

Spaghetti śmietankowe z kurczakiem i szpinakiem






Szybki obiad? Brak pomysłu?
Spaghetti zatem jest idealnym rozwiązaniem. Postanowiłam, że obok makaronu na talerzu pojawi się kurczak w towarzystwie szpinaku, które współgrają ze sobą smakowo, połączone sosem śmietanowym i parmezanem.
Spróbujcie :)








Składniki :

garść makaronu
0,5 kg piersi z kurczaka
łyżeczka przyprawy gyros
2 garści świeżego szpinaku baby
czerwona cebula
400ml śmietany 18%
1 serek topiony (śmietankowy)
pieprz i sól do smaku








Przygotowanie:

Makaron spaghetti gotujemy al dente z odrobiną soli.

Pierś z kurczaka myjemy i drobno kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i wykładamy na nią kurczaka z przyprawą. Smażymy z każdej strony i dodajemy cebulkę. Po 2 minutach dodajemy również szpinak i dusimy ok 5 minut pod przykryciem. Śmietanę wraz z serem dodajemy do kurczaka i mieszamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Przyprawiamy do smaku. W dużym naczyniu łączymy sos i makaron.
Podajemy posypany parmezanem.


Smacznego :)




 

4 komentarze:

  1. Kocham takie proste i szybkie dania, a jeśli chodzi o makaron to zawsze jestem na tak. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. co znaczy "1 serek topiony"? jeden trójkącik, jedno opakowanie czy co?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisząc 1 serek topiony miałam na myśli jeden trójkącik. Taka ilość zdecydowanie wystarczy :) Pozdrawiam :)

      Usuń