środa, 25 stycznia 2017

Tatar z łososia na pieczonych buraczkach, podawany z sosem jogurtowo-malinowym





Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Jest lubiana u mnie w domu, więc często pojawia się na stole. Propozycja tatara to przede wszystkim pomysł na imprezową przekąskę, która jest bardzo podzielna, smaczna i jednocześnie sycąca.
Spróbujcie :)







Składniki:

150 g wędzonego łososia
duży burak
duża czerwona cebula
oliwa
pieprz

200ml jogurtu naturalnego
łyżka mrożonych malin
cukier do smaku

 Do podania:
rukola + cytryna








Przygotowanie:

 Buraka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plastry.
Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Wykładamy na nią buraki, skrapiamy oliwą i pieczemy w 175 stopniach przez ok 20-25 minut (buraczki powinny być miękkie).

W tym czasie obieramy cebulę i siekamy ją drobno razem z łososiem.
Doprawiamy do smaku pieprzem.
Na półmisek wykładamy rukolę, pieczone buraczki. Z ryby formujemy łyżką kulki i układamy na warzywach.

Do miseczki wykładamy jogurt i maliny. Miksujemy je i doprawiamy cukrem i cytryną.
Podajemy z tatarem z ryby oraz ćwiartkami cytryny.

Smacznego :) 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz