Czerwone półsłodkie wino możemy wypić lub wyczarować z niego deser.
Pierwszy raz ten deser jadłam na wakacjach we Włoszech. Obok Tiramisu (mojego ukochanego zresztą), był to mój ulubiony deser. Jak się okazało gruszki w winie bardzo łatwo przyrządzić, a jeszcze szybciej się je zjada :)
Spróbujcie :)
Składniki:
5-6 dojrzałych gruszek
0,5 l wina czerwonego półsłodkiego
opakowanie przyprawy do grzańca (lub własna mieszanka goździków, anyżu, pomarańczy, cynamonu)
100g gorzkiej czekolady
2-3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Gruszki obieramy ze skórek, tak aby pozostawić nienaruszone ogonki.
Podgrzać wino w niedużym garnuszku z przyprawami i włożyć do niego pionowo gruszki. Przykryć i gotować około 10-15 minut. Garnek odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (warto gruszki przygotować kilka godzin wcześniej, ponieważ leżakując w winie nabiorą smaku, aromatu i winnej soczystości).
Tuż przed podaniem rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodając łyżkę wina (z gruszek) oraz mleko). Tak przygotowana czekoladą polewamy gruszki na talerzu.
Smacznego :)
to dopiero super deser !
OdpowiedzUsuń