wtorek, 31 stycznia 2017

Bezglutenowe bananowe placuszki jaglane






Bardzo szybkie w wykonaniu, smaczne, w zastraszającym tempie znikające z talerzy i bez glutenu.
Można je bez problemu podawać dzieciom. Smakują też dorosłym.
Bardzo istotną kwestią jest to, że nie przywierają do patelni, dlatego ja smażę je bez dodatku tłuszczu (można ewentualnie delikatnie posmarować patelnię pędzelkiem).
Wypróbujecie? :)

 






Składniki (dla 3 osób):

szklanka mąki jaglanej
1 duże jajko
150 ml mleka
3 duże dojrzałe banany
2 łyżki ksylitolu  (można zastąpić brązowym cukrem)



 




Przygotowanie:

 W misce umieszczamy wszystkie składniki placków, oprócz bananów. Miksujemy na gładką masę. Obieramy banany ze skórki i dodajemy do ciasta. Blendujemy dokładnie. Rozgrzewamy patelnię i wykładamy na nią po łyżce masy i smażymy do zarumienienia z obu stron.

Ja podaję z ulubioną domową konfiturą.
 
Smacznego :)



 

3 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie. Idealne na śniadanie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie, chyba jutro zrobię na śniadanie, ale dodam płatków jaglanych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z płatkami tez testowałam i polecam :)

      Usuń