Zapiekanka Pasterska należy do grona moich trzech ulubionych zapiekanek. Nie zawsze jednak robię ją tradycyjnie z mięsem mielonym. Nowy wyrazisty smak nadają jej dwa nowe składniki, jakimi sa kurczak i papryka.
Aby zachować spójną konsystencję zapiekanki mięso wraz z warzywami bardzo drobno siekam i zaprawiam passatą pomidorową.
Spróbujcie :)
Składniki:
ok 1 kg ziemniaków
0,5kg piersi z kurczaka + łyżeczka przyprawy do kurczaka
2 duże cebule
2 duże czerwone papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki passaty pomidorowej
po łyżce ziół prowansalskich i majeranku
sól, pieprz, ostra papryka, szczypta gałki muszkatałowej
łyżeczka masła
łyżeczka śmietany
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie (jeżeli mamy
gotowane np wczoraj to po prostu wykładamy je z lodówki i ugniatamy
widelcem przez kilka minut, aż nabiorą gładkiej i nieco puszystej konsystencji).
Do ziemniaków dajemy po łyżeczce masła i śmietany (
najlepiej do ciepłych jeszcze ziemniaków, aby ładnie się nam
rozprowadziły). Kiedy mamy jednolitą gładką masę wsypujemy do ziemniaków
szczyptę gałki muszkatałowej i
ponownie mieszamy.
Drobno posiekane mięso wykładamy na rozgrzana patelnie i smażymy z przyprawą do lekkiego
zarumienienia. W tym momencie dodajemy również drobno posiekana paprykę. Dusimy ok 5 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę i osolona cebulę.
Smażymy ok 5 minut po czym dokładamy koncentrat pomidorowy oraz passatę. Mieszamy i
smażymy jeszcze ok 5 minut. Doprawiamy mięso majerankiem, papryka ostrą,
pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Jeżeli zachodzi taka potrzeba to
delikatnie solimy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na które wykładamy ciepłe mięso.
Delikatnie je wyrównujemy i nakładamy na nie ziemniaki. Rozsmarowujemy
masę ziemniaczaną i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na
20-25 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz