piątek, 27 stycznia 2017

Zapiekanka Pasterska "inaczej"





Zapiekanka Pasterska należy do grona moich trzech ulubionych zapiekanek. Nie zawsze jednak robię ją tradycyjnie z mięsem mielonym. Nowy wyrazisty smak nadają jej dwa nowe składniki, jakimi sa kurczak i papryka.
Aby zachować spójną konsystencję zapiekanki mięso wraz z warzywami bardzo drobno siekam i zaprawiam passatą pomidorową.
Spróbujcie :)








Składniki:

ok 1 kg ziemniaków
0,5kg piersi z kurczaka + łyżeczka przyprawy do kurczaka
2 duże cebule
2 duże czerwone papryki
  2 łyżki koncentratu pomidorowego 
2-3 łyżki passaty pomidorowej
po łyżce ziół prowansalskich i majeranku
sól, pieprz, ostra papryka, szczypta gałki muszkatałowej
łyżeczka masła
łyżeczka śmietany
olej rzepakowy do smażenia
 
 
 
 
 
 
 
 
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie (jeżeli mamy gotowane np wczoraj to po prostu wykładamy je z lodówki i ugniatamy widelcem przez kilka minut, aż nabiorą gładkiej i nieco puszystej konsystencji).
Do ziemniaków dajemy po łyżeczce masła i śmietany ( najlepiej do ciepłych jeszcze ziemniaków, aby ładnie się nam rozprowadziły). Kiedy mamy jednolitą gładką masę wsypujemy do ziemniaków szczyptę gałki muszkatałowej i ponownie mieszamy.
  Drobno posiekane mięso wykładamy na rozgrzana patelnie i smażymy z przyprawą do lekkiego zarumienienia. W tym momencie dodajemy również drobno posiekana paprykę. Dusimy ok 5 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę i osolona cebulę. Smażymy ok 5 minut po czym dokładamy koncentrat pomidorowy oraz passatę. Mieszamy i smażymy jeszcze ok 5 minut. Doprawiamy mięso majerankiem, papryka ostrą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Jeżeli zachodzi taka potrzeba to delikatnie solimy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na które wykładamy ciepłe mięso. Delikatnie je wyrównujemy i nakładamy na nie ziemniaki. Rozsmarowujemy masę ziemniaczaną i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 20-25 minut.
 
 Smacznego :)




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz