Bardzo kremowa, delikatna i jednocześnie wyrazista w smaku. Taka właśnie jest zupa czosnkowa.
Kto raz zje, na pewno będzie chciał do niej wrócić.
Spróbujcie, zwłaszcza w takie mroźne styczniowe dni :)
Składniki:
duża główka czosnku
300 ml śmietany 18%
2 duże główki cebuli
4 szklanki bulionu warzywnego
1,5 kg ziemniaków
sól, pieprz
2 łyżki masła
szczypiorek i chilli do podania
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i kroimy w ósemki.
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i delikatnie dusimy czosnek, tak aby nie doprowadzić do jego zbrązowienia. Przekładamy czosnek do garnka i zalewamy bulionem.
Cebule obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na maśle, na którym smażyliśmy czosnek.
Ziemniaki obieramy i dzielimy je w kostki. Cebulę i ziemniaki dodajemy do garnka i gotujemy przez pół godziny do miękkości. Całość miksujemy do gładkości i dodajemy łyżkę masła oraz śmietanę. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem oraz płatkami chilli.
Smacznego :)
Nigdy nie jadłam takiej zupy. Muszę koniecznie spróbować. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Zrobiłam 2razta zupy jest wyśmienita coś wspaniałego.b.dobry przepis.
OdpowiedzUsuń