poniedziałek, 30 stycznia 2017

Kremowa zupa czosnkowa





Bardzo kremowa, delikatna i jednocześnie wyrazista w smaku. Taka właśnie jest zupa czosnkowa.
Kto raz zje, na pewno będzie chciał do niej wrócić.
Spróbujcie, zwłaszcza w takie mroźne styczniowe dni :)








Składniki:

duża główka czosnku
300 ml śmietany 18%
2 duże główki cebuli
4 szklanki bulionu warzywnego
1,5 kg ziemniaków
sól, pieprz
2 łyżki masła 

szczypiorek i chilli do podania

  






Przygotowanie:

 Czosnek obieramy i kroimy w ósemki.
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i delikatnie dusimy czosnek, tak aby nie doprowadzić do jego zbrązowienia. Przekładamy czosnek do garnka i zalewamy bulionem.
Cebule obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na maśle, na którym smażyliśmy czosnek.
Ziemniaki obieramy i dzielimy je w kostki. Cebulę i ziemniaki dodajemy do garnka i gotujemy przez pół godziny do miękkości. Całość miksujemy do gładkości i dodajemy łyżkę masła oraz śmietanę. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem oraz płatkami chilli.

Smacznego :) 




 

1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłam takiej zupy. Muszę koniecznie spróbować. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń