poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Krem z białych warzyw z serem pleśniowym i gruszką





Piękne polskie lato przynosi nam moc owoców i warzyw.
Nie bójmy się zatem łączyć ciekawe smaki z naszych ogródków. 
Warzywa i owoce to idealny duet na naszych talerzach :) Poznajmy nowe odsłony letnich smaków w niebanalnych formach.
Zupa krem nie musi być nudna, a wręcz przeciwnie. Może zaskakiwać nas z każdą łyżką coraz bardziej.
Spróbujcie :)








Składniki:


duży seler
duża pietruszka lub 2 małe (korzeń)
3 młode ziemniaki
biała część dużego pora
średnia cebula
2 ząbki czosnku
dojrzała gruszka
100g sera pleśniowego camembert
100ml śmietanki kremówki 30%
szczypta gałki muszkotołowej
kilka listków bazylii
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
 







Przygotowanie:


Ziemniaki, seler oraz pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (tak, aby przykryła warzywa). Pora, cebulę i czosnek również obieramy i siekamy, delikatnie soląc. Wszystkie warzywa Mieszamy w garnku i gotujemy do momentu kiedy seler oraz ziemniaki będą na wpół miękkie. W tym momencie do zupy dokładamy pokrojoną gruszkę, bazylię oraz ser camembert. 
Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie miksujemy je, oprawiamy do smaku przyprawami oraz słodką śmietanką.
Idealnie smakuje z mini grzankami posmarowanymi oliwą.

Smacznego :)



 


2 komentarze:

  1. Zupy krem uwielbiam! A takie połączenie samych polskich, sezonowych warzyw musi na prawdę smakować fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bombowa ta zupa, musi smakować wyśmienicie :)!

    OdpowiedzUsuń