niedziela, 31 lipca 2016

Placki ziemniaczane z batatami i cukinią, zapiekane z żółtym serem





Placki ziemniaczane to jedna z moich ulubionych plackowych wersji.
Sezon na cukinie stał się powodem do urozmaicenia smaku tradycyjnych ziemniaczanych placków. Bataty i ser żółty Mońki dodały im charakteru.
Czy jest Ktoś kto nie lubi placków? <3 p="">








Składniki:


1 duży batat
5-6 młodych ziemniaków
1 średnia cukinia
1 cebula 
ser Edamski Mońki
łyżka jogurtu naturalnego
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
5-6 listków bazylii
sól, pieprz








Przygotowanie:


Ziemniaki, bataty i cukienię i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy z solą, pieprzem, posiekana bazylią, jajkami, mąką oraz jogurtem.
Smażymy z obu stron na złoty kolor (uwaga! przewracamy delikatnie, aby placki się nie rozłamały).
Wykładamy je na papier do pieczenia i posypujemy serem Mońki, wkładając 4-5 minut do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika.

Smacznego :)


 


2 komentarze:

  1. mniam! pomimo śniadaniowej pory chętnie skusiłabym się na Twoje placki :)

    OdpowiedzUsuń