Już nasze Babcie od dawien dawna wiedziały, że buraczki warto jeść.
Zawarte w nich witaminy i naturalne składniki odżywcze
dostarczają nam energii, żelaza, spowalniają proces starzenia, ale także są po prostu dobrym nawykiem żywieniowym.
dostarczają nam energii, żelaza, spowalniają proces starzenia, ale także są po prostu dobrym nawykiem żywieniowym.
Jedzmy i pijmy buraczki na zdrowie :)
Składniki:
1 duży burak
3 marchewki
2 jabłka
ok 5 cm kawałek selera naciowego
ok 1 cm kawałek imbiru
Przygotowanie:
Buraki, jabłka, marchewkę oraz imbir obieramy. Jeżeli posiadamy wyciskarkę to wszystkie składniki, łącznie z selerem wkładamy
do urządzenia i wyciskamy z nich sok z miąższem. Jeżeli posiadamy sokowirówkę to odkrajamy 1/3 buraczka, a resztę składników oprócz imbiru wkładamy do sokowirówki. Buraczki i imbir ścieramy na tarce i łączymy ze świeżym sokiem.
do urządzenia i wyciskamy z nich sok z miąższem. Jeżeli posiadamy sokowirówkę to odkrajamy 1/3 buraczka, a resztę składników oprócz imbiru wkładamy do sokowirówki. Buraczki i imbir ścieramy na tarce i łączymy ze świeżym sokiem.
Smacznego :)
Uwielbiam taki sok, jak jadę do domu to często korzystam z buraczków, teraz jedną partię zakisiłam. Za jakieś 2 tygodnie znów się będę nimi raczyć :)
OdpowiedzUsuńA skąd szklaneczki? Cudne są..
Ja też zawsze korzystam z dobrodziejstw ogródka mojej Mamy :)
UsuńA szklaneczki- słoiczki są z biedronki, po jogurcie :)
O to poszukam, póki co znalazłam fajne zwężane szklaneczki po deserkach :)
UsuńBardzo lubię sok z buraczków czerwonych, jest pyszny i zdrowy :)
OdpowiedzUsuń