wtorek, 19 stycznia 2016

Słodko-pikantny krem z czerwonej soczewicy z curry



W długie zimowe wieczory, kiedy za oknem mróz nas nie rozpieszcza, warto jest się rozgrzać gęstą zupą
. Czerwoną soczewicę podaje w moim domu na różne sposoby i stwierdzam, że kremy są z niej zdecydowanie najlepsze. Kolor, aromat, konsystencja i smak - wszystkie te cechy idą ze sobą w parze. Przyrządzona z warzywami i przyprawami, stanowi smaczną całość.



Składniki:

0,3 kg czerwonej soczewicy
2 marchewki
puszka krojonych pomidorów
gałązka lubczyku
20ml mleczka kokosowego
łyżka curry
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
pęczek posiekanej kolendry
2-3 plasterki ostrej papryczki chilli
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól.pieprz
 duża cebula
1,5 szklanki wody 
3 ząbki czosnku
łyżka masła



Przygotowanie:

Soczewicę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.
 Cebulę i czosnek drobno siekamy. Wrzucamy do garnuszka z roztopionym masłem. Chwilę dusimy. Do garnka dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz papryczkę, które zalewamy pomidorami z puszki oraz odsączoną soczewicą.  Do gotującej się zupy dodajemy kolendrę oraz lubczyk i pod przykryciem gotujemy ok 20 minut, dolewając mleczko kokosowe. Kiedy warzywa zmiękną, a soczewica napęcznieje całość blendujemy i doprawiamy przyprawami oraz koncentratem pomidorowym.

Podajemy z makaronem lub grzankami.


Smacznego:)

2 komentarze: