W długie zimowe wieczory, kiedy za oknem mróz nas nie rozpieszcza, warto jest się rozgrzać gęstą zupą
. Czerwoną soczewicę podaje w moim domu na różne sposoby i stwierdzam, że kremy są z niej zdecydowanie najlepsze. Kolor, aromat, konsystencja i smak - wszystkie te cechy idą ze sobą w parze. Przyrządzona z warzywami i przyprawami, stanowi smaczną całość.
Składniki:
0,3 kg czerwonej soczewicy
2 marchewki
puszka krojonych pomidorów
gałązka lubczyku
20ml mleczka kokosowego
łyżka curry
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
pęczek posiekanej kolendry
2-3 plasterki ostrej papryczki chilli
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól.pieprz
duża cebula
1,5 szklanki wody
3 ząbki czosnku
łyżka masła
Przygotowanie:
Soczewicę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Wrzucamy do garnuszka z roztopionym masłem. Chwilę dusimy. Do garnka dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz papryczkę, które zalewamy pomidorami z puszki oraz odsączoną soczewicą. Do gotującej się zupy dodajemy kolendrę oraz lubczyk i pod przykryciem gotujemy ok 20 minut, dolewając mleczko kokosowe. Kiedy warzywa zmiękną, a soczewica napęcznieje całość blendujemy i doprawiamy przyprawami oraz koncentratem pomidorowym.
Podajemy z makaronem lub grzankami.
Smacznego:)
Rozgrzewający :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczna zupa :)!
OdpowiedzUsuń