Kalafior to warzywo, które warto jeść ze względu na jego walory odżywcze, jak i smakowe.
W domach przygotowujemy go jako dania, jak i dodatki do mięs. Osobiście uwielbiam kalafiora zapiekanego pod sosem beszamelowym (przepisem się kiedyś z Wami podzielę), ale ta wersja skradła moje serce od pierwszego kęsa.
Składniki:
główka kalafiora
3 łyżki natki pietruszki
2 ząbki czosnku
duża cebula
3 łyżki kaszy manny
łyżeczka curry
1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
2 jajka
sól, pieprz
50dag pieczarek
2 łyżki śmietany
cebula
2 łyżki koperku
2 łyżki mąki
woda
Przygotowanie:
Kalafiora rozdzielamy na różyczki i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez 5 minut. Odcedzamy i tłuczemy jak ziemniaki.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Lekko posolone delikatnie podsmażamy. Wszystkie składniki umieszczamy z kalafiorem w misce i dokładnie mieszamy.
Formujemy kotlety i wykładamy na rozgrzaną patelnie z olejem. Smażymy ok 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu (do zarumienienia).
Pieczarki myjemy, kroimy w ósemki i zalewamy 2 szklankami wody. Dusimy
na małym ogniu, dodając podsmażaną cebulkę i przyprawy wraz z posiekanym koperkiem. Zaprawiamy mąką rozrobioną z zimną wodą i śmietaną.
Gotujemy jeszcze ok 5 minut.
Kotlety podajemy na ciepło z sosem.
Smacznego :)
Uwielbiam warzywne kotlety :-)
OdpowiedzUsuń