niedziela, 4 stycznia 2015

Sernik z kaszą manną bez spodu



Muszę się przyznać, że jako dziecko nie przepadałam za sernikami.
Z biegiem lat to się jednak drastycznie zmieniło i teraz to jedno z moich ulubionych ciast.
W wielu wcieleniach, postaciach i odsłonach :)
Dzisiaj prezentuje Wam bardzo delikatny i gładki w konsystencji sernik z kaszą manną :)



Składniki:
1 kg twarogu
 20 dag masła
25 dag cukru(próbować do smaku)
 4 jaja L (w temperaturze pokojowej)
50 g kaszy manny 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat  rumowy
 łyżeczka proszku do pieczenia


 Przygotowanie:

 Masło utrzeć z cukrem, aby tworzyło gładką masę.
Dodać po jednym żółtku (białka wlać do oddzielnej miseczki) i dalej kręcić. Dodać aromat rumowy, proszek do pieczenia, mąkę oraz kaszę manną. 
Do masy maślano - jajecznej dodawać po łyżce sera.
Na koniec ubic białka z odrobiną soli i dodać do masy. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką drewnianą.

Wyłożyć do tortownicy (średnica 24 cm) i piec w rozgrzanym do 180stopni piekarniku przez ok godzinę.

Pyszny :)



2 komentarze:

  1. to coś dla mnie ;) i sernik i kaszę mannę uwielbiam

    OdpowiedzUsuń