czwartek, 15 stycznia 2015

Jajeczne Nadziane Faszerowane







 Na stół świąteczny, kiedy przyjdą goście lub po prostu jako śniadanko :)
Jak już zapewne wiecie nie jadam majonezu. Z własnej woli za nim nie przepadam, także moja wersja jajeczna jest ze śmietaną, ale dla lubujących się w smaku majonezu proponuje ją po prostu zastąpić :)


Składniki:


6 jajek ugotowanych na twardo
pół papryki
3 plasterki szynki
natka pietruszki
pół cebuli
łyżka śmietany
10dag żółtego sera
świeżo zmielony pieprz







Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i przecinamy na pół.
Drelujemy je z żółtek, które wrzucamy do miski. Drobimy je widelcem.
Szynkę, cebulę oraz paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Cebule lekko solimy. Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki. Natkę pietruszki siekamy i razem z serem, wędlinę i warzywami wrzucamy do miseczki z żółtkiem. Dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy. Część natki pozostawiamy do opruszenia nią jajek.
Tak przygotowany farsz wkładamy do wydrążonych jajek i posypujemy pieprzem oraz pietruszką.

Pycha :)

3 komentarze:

  1. Wspaniała propozycja! A papryka nada trochę koloru i nowego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze robiłam z szynką, ale bez papryki... muszę i takiego połączenia spróbować ;)

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Do tej pory jajka faszerowalam pieczarkami albo szpinakiem, wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń